f Počinje ekološka kampanja o odgovornosti - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Počinje ekološka kampanja o odgovornosti

09.09.2013

U 25 opština na jugu i jugozapadu Srbije 16. septembra počinje kampanja "Gde je tvoj prag odgovornosti?" čiji je cilj podizanje svesti javnosti o značaju zaštite životne sredine, najavljeno je danas iz Programa evropskog partnerstva sa opštinama - EU Progres.

Kampanja će obuhvatiti opštine: Blace, Žitoradju, Kuršumliju, Prokuplje, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Leskovac, Medvedju, Crnu Travu, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Preševo, Surdulicu, Trgovište, Ivanjicu, Novu Varoš, Novi Pazar, Priboj, Prijepolje, Rašku, Sjenicu i Tutin.

Do kraja godine kampanja će se održati uz finansijsku pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske, preko Programa EU Progres, u saradnji sa konsultantskom agencijom Egzekjutiv grup i udruženjem gradjana "Generator" iz Vranja.

Narednih meseci će biti organizovane akcije čišćenja i sakupljanja komunalnog otpada i ulična dešavanja u kojima se očekuje veliki odziv gradjana, kao i niz radionica i obuka, kako bi se stanovnici odabranih opština podstakli da stvaraju ambijent u kojem je zaštita životne sredine jedan od razvojnih prioriteta svake lokalne zajednice.

Najveći ekološki problemi zajednički za sve opštine su odlaganje i nemogućnost recikliranja otpada, a na listi problema slede zagadjenje reka i emitovanje otrovnih gasova.

Kao prioritet i najveći izazov u zaštiti životne sredine, stanovnici najčešće pominju problem divljih ili nedovršenih deponija. U Vranju i okolnim opštinama posebno se naglašava potreba saniranja i završetka proširenja deponije "Meteris".

Pored toga, kao jedan od najvećih ekoloških problema u toj opštini i drugim mestima južne Srbije navodi se zagadjenje vodotokova i stoga se traži hitna izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda i čišćenje rečnih korita.

Na jugozapadu Srbije, istaknuta je potreba završetka radova na deponiji :Banjica", namenjenoj opštinama Prijepolje, Priboj, Sjenica i Nova Varoš, što bi doprinelo manjem zagadjenju Lima, nekada jedne od najčistijih evropskih reka.

U većini opština, nedostatak ekološke svesti i kulture odgovornosti gradjana prema prirodi ističe se kao jedna od najvećih prepreka u stvaranju boljeg i zdravijeg odnosa prema životnoj sredini.

EU PROGRES je razvojni program koji se realizuje u 25 opština juga i jugozapada Srbije i predstavlja rezultat kontinuiranih napora dva donatora - Evropske unije i Vlade Švajcarske, koji na taj način pružaju podršku Vladi Srbije na putu modernizacije.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5765-poinje-ekoloka-kampanja-o-odgovornosti

Povratak...