f Ministar Mihajlović razgovarala sa ambasadorom Japana Kurokijem o realizaciji projekta - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministar Mihajlović razgovarala sa ambasadorom Japana Kurokijem o realizaciji projekta

03.09.2013

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa Nj. E. ambasadorom Japana u Srbiji Masafumijem Kurokijem o realizaciji projekata u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Tom prilikom, ambasador Kuroki je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dve zemlje u ovim oblastima i spremnost da se nastavi i unapredi.

Na sastanku je razgovarano o projektu odsumporavanja u TE Nikola Tesla A, vrednog 200 miliona evra, za koji je odobrena studija izvodljivosti. Cilj ovog projekta je smanjenje koncentracije sumpor-dioksida na izlazu iz postrojenja na manje od 200 miligrama po kubnom metru. Ugovor o zajmu predviđa period otplate od 10 godina, grejs period od pet godina i kamatnu stopu od 0,6 odsto godišnje.

Pored toga, dogovoren je i nastavak tehničke pomoći Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u projektima razvoja energetskog menadžmenta za period 2013- 2015. godine.

Takođe je razgovarano i o realizaciji projekta tretmana otpadnih voda u Beogradu, vrednog oko 400 miliona evra, a na osnovu prethodno urađene studije unapređenja kanalazionog sistema u prestonici.

Izvor:http://www.merz.gov.rs/cir/aktuelnosti/ministar-mihajlovic-razgovarala-sa-ambasadorom-japana-kurokijem-o-realizaciji-projekata

Povratak...