f Mulj i otpad doveli do pomora ribe - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Mulj i otpad doveli do pomora ribe

04.09.2013

Još jedan ekološki incident u čukaričkom rukavcu, kriva topčiderska reka, ali i izuzetno nizak vodostaj.

Po ko zna koji put ribe su platile glavom, jer su bile nastanjene u Čukaričkom rukavcu. Zbog nagomilanog mulja tokom vikenda nastradale su poprilične količine riblje mlađi. Nadležni kažu da pomor nije bio “baš ozbiljnog obima”, ali činjenica je da se ova pojava često dešava u ovom rukavcu.

Kako smo saznali, mulj koji se taloži na dnu došao je do punog izražaja sada kada je nizak vodostaj, a tokom vikenda Topčiderska reka nanela je u rukavac dodatne količine organskog mulja. To je pokupilo ionako malo preostalog kiseonika potrebnog ribama, pa su one listom stradale.

U “Beograd vodama” kažu da su sredinom avgusta razgrtali mulj u rukavcu, kako bi se napravio prolaz za čamce i veslače, ali i riblji put. Međutim, kiše su nanele novi talog blata, trave i otpada, a dosta mirna reka u tom delu, gde nema jake matice, zbog niskog vodostaja nije uspela da ga odnese.

U preduzeću koje brine o beogradskim vodama navode da su podneli zahtev Sekretarijatu za stambene i komunalne poslove da im se odvoji 11,5 miliona dinara za prvu fazu čišćenja Čukaričkog rukavca. U tom poslu do kraja godine planiraju da izvade i odnesu 4.000 kubika mulja. To bi značilo kako kažu početak ozbiljnijeg uređenja rukavca.

Izvor: http://www.ekologija.rs/mulj-i-otpad-doveli-do-pomora-ribe

 

Povratak...