f Ulica Đure Đakovića – mesec dana kasnije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ulica Đure Đakovića – mesec dana kasnije

30.08.2013

Krajem jula  završeno je uređenje zelenog pojasa duž ulice Đure Đakovića u Subotici. Kako bi uredila i zaštitila travnate površine u toj ulici, Direkcija za izgradnju grada sprovela je ekspreimentalni ogled i postavila plastične rastere koji bi se mogli iskoristiti  i u drugim ulicama užeg centra grada ukoliko se pokažu kao efikasni.

Nakon mesec dana lepog vremena, mlada trava je izrasla . Svakako, najrelevantniji rezultati će se pokazati tek nakon prve zimske sezone, velikih padavina i niskih temperatura.

 

Ukoliko bi obratili pažnju na ponašanje sugrađana, primetili bi ste da  Subotičani obraćaju pažnju na sveže izraslu travu. Svesno ili nesvesno, uglavnom je preskaču ili obilaze tražeći neki asfaltirani kolski ulaz kako je ne bi gazili. Automobili se ne parkiraju na tu površinu pa je takvo ponašanje velike većine i osnovni preduslov da eksperiment uspe.

 

Međutim, očito su i platični elementi odigrali svoju ulogu jer i u delovima gde je nemoguće izbeći gaženje trave, ona postoji u određenoj meri. Takva situacija se nalazi na uglu sa ulicom Vase Stajića, gde je ograda gradilišta zauzela ceo trotoar pa se pešaci i biciklisti mimoilaze  na zelenoj površini koja ipak uspeva da opstane u određenoj meri.

U delovima gde se ne gazi, trava postaje gušća i  lepša, a na javnim preduzećima je da obave posao košenja i zalivanja.

Asfaltirani su delovi koji su  autobuska  stajališta.

Susedne ulice, u delovima gde nisu popločane, sadrže površine koji bi trebalo da budu zelene. U delu oko hotela Galleria,  zelena površina je uređena, ali veliki deo ulice Vase Stajića je zapušten.

Izvor: http://www.gradsubotica.co.rs/ulica-dure-dakovic-mesec-dana-kasnije/

Povratak...