f Nije formirano Ministarstvo životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Nije formirano Ministarstvo životne sredine

31.08.2013

Pedeset osam organizacija civilnog društva, koje je tražilo da se tokom rekonstrukcije Vlade Republike Srbije uspostavi jedinstveno ministarstvo koje će objediniti funkcije upravljanja i zaštite životne sredine, sa žaljenjem konstatuje da је Vlada Srbije, kroz Predlog o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, odlučila da ovu značajnu oblast ostavi nesvrsishodno podeljenu između nekoliko ministarstava.

 

Bez obzira na ignorisanje od strane institucija sistema, smatramo da i dalje ima prostora da se predložene mere iz dokumenta realizuju na dobrobit svih građana Republike Srbije. Udruženja koja su izradila i predložila Polazne osnove za uspostavljanje dijaloga sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine, nemaju nameru da se bave kadrovskim pitanjima u budućoj Vladi Republike Srbije. Želimo da se na čelu budućeg Ministarstva životne sredine nalazi osoba koja je svesna odgvornosti nosilaca javnih funkcija, spremna da svoj posao obavlja u skladu sa Ustavom i zakonima, i rezultatima pokaže da je zaslužila poverenje građana.

 

Podsećamo da je 58 udruženja pokrenulo inicijativu za uspostavljanje dijaloga. Dokument -Polazne osnove za uspostavljanje dijaloga između civilnog društva i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije dostavljen je: Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom, Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije, Predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije. Na žalost ni jedna od institucija nije odgovorila na predloženi dokument.

 

Izvor: http://www.ekologija.rs/oglusili-se

Povratak...