f Grupa NVO traži dijalog o zaštiti životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Grupa NVO traži dijalog o zaštiti životne sredine

22.08.2013

Grupa od 58 udruženja koja se bave zaštitom životne sredine zatražila je danas da se u rekonstrukciji Vlade Srbije uspostavi jedinstveno ministarstvo za pitanja zaštite životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju tih udruženja, zatraženo je i uspostavljanje dijaloga izmedju nevladinog sektora i nadležnog minstarsva za pitanja zaštite životne sredine Srbije.

Namera je da se doprinese izgradnji i jačanju institucija, kao i uspostavljanju mehanizama za odgovorno upravljanje životnom sredinom.

"Inicijativa se zasniva na dosadašnjem iskustvu nezadovoljavajuće, nedelotvorne i sporadične komunikacije izmedju predstavnika izvršne vlasti i civilnog društva", navodi se u saopštenju.

Nevladine ogranizacije zahtevaju i uspostavljanje nezavisnog sistema finansiranja politike životne sredine, funkcionalne politike za borbu protiv klimatskih promena, kao i da javne politike moraju budu zasnovane na ideji i principima održivog razvoja.

Pozivajući se na prioritete Strategije održivog razvoja organizacije civilnog društva predložile su i da organizacije civilnog društva treba da, budu, u što kraćem roku, informisane o procesu izrade izmena i dopuna zakona o upravljanju otpadom, o zaštiti životne sredine, o zaštiti prirode, o integrisanom sprečavanju i kontroli zagadjivanja.

Zahteva se i otvaranje konsultacija i uspostavljanje mehanizama saradnje izmedju Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i organizacija civilnog društva, putem javnog poziva.

"Civlno društvo, kao i predstavnici akademske zajednice, lokalnih samouprava i privrede, treba da budu informisani i uključeni u proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji blagovremeno, u oblasti zaštite životne sredine, energetike i klimatskih promena", navodi se u saopštenju.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/5704-grupa-nvo-trai-dijalog-o-zatiti-ivotne-sredine

Povratak...