f Aflatoksin u stočnoj hrani - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Aflatoksin u stočnoj hrani

18.08.2013

I ove godine stočna hrana sadržaće aflatoksin, jer je on sastavni deo našeg podneblja, ali će njegova koncentracija biti veoma mala zbog povoljnih uslova za žitarice, navode u Udruženju proizvođača stočne hrane Srbije. Isto tako povoljan prinos žitarica uticaće na jeftiniju cenu stočne hrane, koja je već počela da opada, ali takvo stanje ne znači i manju cenu otkupa stoke, niti jeftinije meso. Šta više uzgajivačima stoke bi cena jeftinijeg mesa ponovo išla na štetu kao prethodnih 6 meseci.

 

Rekordan prinosa žitarica, čija je cena drastično smanjena u odnosu na prošlu, dovela je smanjenja cena stočne hrane. Stočari navode da su u prethodnih 6 meseci imali nerentabilnu proizvodnju uzgoja svinja i taman kada su pomisli da će nakon pada cena žitarica imati rentabilnu proizvodnju, cena žive vage je počela da opada.

Cene gotovih proizvoda smanjuju se na svake dve nedelje, zbog duplog prinosa žitarica u odnosu na prošlu godinu. Ovakva tendencija očekuje se do septembra kada bi cene trebalo da se vrate na nivo od proleća prošle godine, nakon čega su cene porasle do neviđenih razmera, navode u Udruženju proizvođača stočne hrane u Srbiji.

 

Ono što je od nedavno u javnosti veoma aktuelno jeste prirodni mikotoksin aflatoksin, koji je po rečima članova Udruženja sastavni deo našeg podneblja koji će uvek biti prisutan, samo je razlika u kojim koncentracijama. S obzirom da se aflatoskin razvija u peridou suše, ovogodišnji prinosi ne bi trebalo da sadrže visoke koncentracije ovog prirodnog mikotoksina.

 

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/aflatoksin-u-sto-noj-hrani

Povratak...