f Zeleni krovovi na autobusima za čistiji vazduh u gradu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zeleni krovovi na autobusima za čistiji vazduh u gradu

08.08.2013

Pejzažni umetnik Mark Granen iz grada Beskan u Španiji, razvio je zeleni krovni sistem za autobuse i nazvao ga Fito Kinetik (Phyto Kinetic).

Pošto su zelene površine od velike važnosti za ljudsko okruženje i s obzirom da gradovi nemaju puno zelenih površina, Granen je došao na ideju da iskoristi prostore koji već postoje za kreiranje zelenih površina, pa čak i ako su te površine na četiri točka. U gradu kao što je Njujork koji ima na hiljade autobusa, dodavanje sistema Fito Kinetika na krov svakog od njih bi stvorilo preko 100.000 kvadratnih metara zelenih površina koje bi prečišćavale vazduh u gradu.

Fito Kinetik sistem koristi laganu hidroponičnu penu deblljine 7cm koja je mnogo lakša od zemlje i značajno smanjuje ukupnu težinu zelenog krova. Pena ima dodatnu korist jer je veoma savitljiva, što je čini idealnom za laku postavku na bilo koji tip autobusa. Za zalivanje zelenog krova koristi se kondenzacija od klima uređaja autobusa koja se inače prosipa. Ona se zarobljava i reciklira da bi se biljke navodnjavale. Tokom hladnijih meseci kada rashladni sistem nije u upotrebi, bašta se može ručno zalivati.

Granen je proizveo prototip autobusa sa Fito Kinetik sistemom koji se trenutno koristi za prevoz turista do i od prirodnog rezervata u Gorini, gradu na severoistočnoj obali Španije. On trenutno vodi razgovore sa auto-kompanijom koja je zainteresovana za sponzorisanje flote u Barseloni.

Granen se nada da će svaka autobuska linija imati svoj jedinstven pejzaž aromatičnog i ukrasnog bilja, bršljena i trave, ali i da će Fito Kinetik promeniti odnos građana prema prirodi i pomoći im da dožive zelene prostore u spoju sa gradskom infrastrukturom.

Izvor: http://www.ekokuce.com/vesti/zanimljivosti/zeleni-krovovi-na-autobusima-za-cistiji-vazduh-u-gradu

Povratak...