f Ministarstvo energetike tvrdi da nema osnova za odštetu za solarni park - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministarstvo energetike tvrdi da nema osnova za odštetu za solarni park

09.08.2013

Ministarstvo energetike ocenilo je da američka firma Securum Equity Partners, koja je raskinula sporazum o izgradnji solarnog parka u Srbiji, nema osnova da traži 160 miliona evra odštete.

Securum Equity Partners najavio je da će na međunarodnoj arbitraži tražiti odštetu, jer Srbija nije ispunila obaveze iz sporazuma, kojim je bilo predviđeno da se obezbedi lokacija od 3.000 hektara za izgradnju solarne elektrane snage 1.000 megavati.

Pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović rekao je da ministarstvo nije dobilo raskid ugovora i naglasio da javni interes nije ugrožen.

“Javni interes, kada je u pitanju taj sporazum nije ugrožen, pošto se partner nije pokazao kapacitivnim da izgradi solarni park, iako im je ponuđeno 10 puta više zemljista nego što su zahtevali”, rekao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, jedino što Srbija može da ponudi je sporazumni raskid ili da ona traži odštetu, jer je američkoj kompaniji ponuđena mogućnost da investira i obezbeđeno joj je zemljište.

“Do sada nikakva šteta nije pretrpljena”, rekao je Trifunović i dodao da nije izgubljeno ništa osim utrošenog vremena.

Upitan da prokomentariše navode te kompanije da Srbija nije obezbedila lokaciju od 3.000 hektara, Trifunović kaže da je obezbeđeno i 10 puta više.

“Srbija je dala 30.000 hektara i omogućila im obilazak u saradnji sa lokalnim vlastima, oni nisu ništa uradili”, rekao je Trifunović.

"Oni (Sekurum ekviti partners) nisu odgovorili ni sa jednom investicijom i tu pre svega država može da zahteva izvršenje te ugovorne obaveze", rekao je Trifunović i ponovio da nema bilo kakvog osnova da naša zemlja plati odštetu zbog toga što pomenuta firma do sada nije ništa učinila da počne sa gradnjom gigantskog solarnog parka.

Prema rečima Trifunovića postoje indicije da je Securum Equity Partners kompanija sa jako lošom reputacijom i sumnjivim aranžmanima u nekim članicma EU, a najkonkretnije po takvim aranžmanima te firme pominju se Slovenija i Italija.

Izvor: http://www.ekokuce.com/vesti/energija/ministarstvo-energetike-tvrdi-da-nema-osnova-za-odstetu-za-solarni-park

Povratak...