f Žalar se ponovo gnezdi u koritu reke Lugomir u Jagodini - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Žalar se ponovo gnezdi u koritu reke Lugomir u Jagodini

12.08.2013

Jagodinski ekolozi uputili su danas apel ribolovcima i posetiocima reka da ne gaze po sasušenom koritu reke Lugomir u Jagodini jer je zaštićena vrsta ptica, žalar slepić, ponovo počeo da se gnezdi na toj teritoriji.

Ekolog iz Jagodine, koji se bavi proučavanjem ptica, Boban Stanković rekao je novinarima da je žalar, posle dužeg vremena, ponovo počeo da se gnezdi na teritoriji Jagodine, na Lugomiru, u šljunkovitom koritu reke kod fabrike Juhor.

"Da li će se i ubuduće gnezditi na Lugomiru, zavisiće od vodostaja reke, ali i od našeg odnosa prema prirodi. Zato apelujemo na ribolovce i ostale posetioce reke da u periodu gneždjenja, do kraja avgusta, ne gaze po sasušenom koritu reke jer mogu da zgaze jaja ili mladunce", kazao je Stanković koji je po zanimanju diplomirani biolog.

Ta mala ptica ne pravi gnezdo već leže jaja direktno na rečnom šljunku.

"Jaja i ptići liče na kamenčiće pa su teško uočljivi, skoro nevidljivi, kako za grabljivice tako i za ljude", kazao je Stanković.

Brojnost populacije te retke ptice u Srbiji se procenjuje na 900 do 1.200 parova.

Stanković je podsetio da je zakonom zabranjeno i kažnjivo uznemiravanje gneždjenja, uništavanje jaja i staništa zaštićenih vrsta ptica.

Novčana kazna za fizička lica iznosi od 25.000 do 150.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana.

Izvor: http://www.sumadijapress.co.rs/index.php/zalar-se-ponovo-gnezdi-u-koritu-reke-lugomir/

Povratak...