f Narednih dana očekuju se kritične koncentracije polena ambrozije u vazduhu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Narednih dana očekuju se kritične koncentracije polena ambrozije u vazduhu

08.08.2013

U vazduhu je izmereneo 35 polenovih zrna ambrozije, a narednih dana se očekuje da taj broj pređe 100. Kod najosetljivijih osoba 8 do 20 polenovih zrna po kubnom metru u vazduha mogu da izazovu jake reakcije. Po programu grada  Ambrozija se uništava na  površinama od 200 hektara na zaštićenim dobrima, zatim 26 hektara na neuređenom gradskom zemljištu I 160 hektara poljoprivrednog zemljišta. Procenjuje se da je oko 12 odsto Subotičana alergično na polen ambrozije.

Dopisnica „Blica“ iz Subotice, Biljana Vučković kaže da je na vreme počela da uzima terapiju i da zbog toga nema problema. Ranijih godina  zbog tegoba izazvanih reakcijama na polen ambrozije teško joj je bilo da  obavlja svakodnevne zadatke.

Naredne nedelje očekuje se da počne kritičan period polena ambrozije.Polen ambrozije je jedan od najagresivnijih alergena koji oslobađa kompleksnu mešavinu proteina svrstanih u red najjačih alergena. Prošle godine 95 dana je bio prisutan polen ambrozije u vazduhu, a to je 38 odsto sezone, a glavna emisija polena u vazduhu ove biljke je trajala 58 dana. Prošle godine maksimalna dnevna koncentracija izmerena je 5.septembra od 572 polenova zrna po metru kubnom. 

Najača  produkcija i emisija polena je od  08 do 12 časova, a najniže koncentracije su od ponoći do 8 časova. Koncentracije polena  u vazduhu su povišene kada je toplo, suvo i vetrovito vreme, a manja je kada je vreme vlažno i hladno. Najmanja je posle kiše, jer tada polen pada na samu površinu zemlje.  Na polen u vazduhu uticu i pravac i brzina vetra. Zadržavanje polena u vazduhu zavisi, pored biologije biljne vrste,  meteoroloških  faktora i od brojnih zagadjenja.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/narednih-dana-o-ekuju-se-kriti-ne-koncentracije-polena-ambrozije-u-vazduhu

 

Povratak...