f Konkurs za podsticajna sredstva za ponovnu upotrebu otpada - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Konkurs za podsticajna sredstva za ponovnu upotrebu otpada

07.08.2013

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije objavilo je danas javni konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za ponovnu upotrebu otpada kao sekundarne sirovine ili za dobijanje energije i za proizvodnju kesa tregerica.

Kako se navodi u konkursu objavljenom u dnevnim novinama, iznos podsticajnih sredstava ide od pet dinara po kilogramu za tretman otpadnih ulja radi dobijanja energije, pa do 18.390 dinara po toni za ponovnu upotrebu, reciklažu i korišćenje otpadne gume kao sekundarne sirovine.

Iznos podsticajnih sredstava za proizvodnju kesa tregerica za višekratnu upotrebu debljine preko 20 mikrona je 6.010 dinara po toni, a za one koje sardže biorazgradive aditive je 8.414 dinara po toni, dok se za tretman otpadnih guma za dobijanje energije dobija 3.606 dinara po toni.

Kako je navedeno u konkursu, za ponovnu upotrebu, reciklažu i korišćenje otpadnih ulja kao sekundarne sirovine dobija se 10 dinara po kilogramu, dok se za korišćenje otpadnih startera, akomulatora, industrijskih baterija dobija 14,5 dinara po kilogramu, a za prenosive akumulatore i startere 145,5 dinara po kilogramu.

Podsticajna sredstva za otpadnu električnu i elektronsku opremu su 13 dinara po kilogramu za uredjaje grejanja, 108 dinara za rashladne uredjaje i klime, dok su za florescentne, kompaktne i ostale svetiljke 129 dinara po kilogramu.

Prijave na konkurs, kako je navedeno, dostavljaju se do 31. januara 2014. godine na adresu Ministarstva energetike (Omladinskih brigada 1, Novi Beograd) ili u elektronskoj formi na adresu razvoj.životnasredina@merz.gov.rs.

Izvor:http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/konkurs-za-podsticajna-sredstva-za-ponovnu-upotrebu-otpada/100718.phtml

Povratak...