f Izmena zakona o zaštiti životne sredine do kraja avgusta - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Izmena zakona o zaštiti životne sredine do kraja avgusta

06.08.2013

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović, izjavila je da će finalne verzije izmena niza zakona iz oblasti zaštite životne sredine, uključujući Zakon o zaštiti prirode i Zakon o zaštiti životne sredine, biti završene do kraja avgusta.

Ministarka je na Odboru Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine, prilikom podnošenja izveštaja o radu Ministarstva od februara do aprila, rekla da se završavaju i izmene zakona o hemikalijama, zaštiti prirode, biocidnim proizvodima, upravljanju otpadom, ambalaži i ambalažnom otpadu, kao i izmene zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja.

“Novina je što će Parlamentu istovremeno biti predložena i najvažnija podzakonska akta“, rekla je Mihajlovićeva i dodala da se na izmenama zakona radi u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Gradom Beogradom, AP Vojvodinom i drugim zainteresovanima.

Ona je ocenila da će izmena tih zakona pomoći prilikom otvaranja pregovora sa EU oko Poglavlja 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, koje je ocenila kao “veoma zahtevno i složeno”.
Mihajlovićeva je negirala da će biti osnivanja novih agencija iz oblasti zaštite životne sredine zbog usklađivanja sa propisima EU, jer ”Ministarstvo životne sredine ima kapacitet da radi u toj oblasti i bez novih agencija“.

Ona je ponovila da bi bilo bolje da oblast životne sredine bude objedinjena u jedno ministarstvo, dodavši da će u slučaju da podela ministarstava ostane kao i do sada, međuministarska saradnja u toj oblasti morati da bude intezivnija i efikasnija.

Mihajlović je izrazila uverenje da će se sigurno osnovati budžetski fond za zaštitu životne sredine, jer se bez postojanja tog fonda dešavalo da novac namenjen zaštiti životne sredine završi u lokalnim samoupravama ili projektima koji nemaju veze sa tom oblašću.

Ona je rekla da se radi i na zakazivanju prvog sastanka sa predstavnicima organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine, kako bi se dogovorila buduća saradnja.

Izvor: http://www.ekologija.rs/izmena-zakona-o-zastiti-zivotne-sredine-do-kraja-avgusta

 

Povratak...