f Poljoprivrednici sprečeni da prospu žito ispred vlade - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Poljoprivrednici sprečeni da prospu žito ispred vlade

05.08.2013

Policija je danas sprečila poljoprivrednike sa prospu žito ispred Vlade Srbije u Beogradu, čime su želeli da izraze nezadovoljstvo zbog niske otkupne cene pšenice i kašnjenja isplate subvencija.

Protest je organizovala Asocijacija "Banatski paori", koju čini 25 udruženja poljoprivrednika.

Članovi tog udruženja su ispred sedišta vlade danas doneli osam džakova žita, ali ga nisu prosuli jer ih je policija obavestila da će im, ako to učine, komunalna policija napisati kazne.

Poljoprivrednici tvrde da ih proizvodnja kilograma pšenice košta 20 dinara, a država za robne rezerve tu žitaricu otkupljuje po ceni od 16 dinara.

Predstavnici Asocijacije "Banatski paori" zavšili su današnji protest, na kojem je bilo oko 100 poljoprivrednika, bez dogovora s predstavnicima vlasti i očekuju da ih primi prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vucić.

Portparol asocijacije Miroslav Grubanov rekao je agenciji Beta da su Vladi Srbije predati zahtevi poljoprivrednika, a da je najvažnije da subvencije odmah budu isplaćene i da cena litra goriva za jesenju setvu bude 100, umesto 150 dinara.

"Tražimo i da jesenje kulture - soju, suncokret, šećernu repu i kukuruz, držana ne otkupljuje po mizernim cenama", rekao je Grubanov.

Prema njegovim rečima, zbog dogovora monopolista i otkupljuvača poljoprivredni proizvodi se otkupljuju ispod tržišne cene.

Grubanov je kazao da će o daljim potezima Asocijacije "Banatski paori" odlučiti Upravni odbor tog udruženja i da je, u slučaju da zahtevi ne budu ispunjeni, moguća "radikalizacija protesta".

Izvor: http://www.nadlanu.com/pocetna/info/ekonomija/Poljoprivrednici-spreceni-da-prospu-zito-ispred-vlade.a-193456.292.html

Povratak...