f Ministar Zorana Mihajlović otvorila novu jamu u Rudniku "Rembas" u Resavici - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministar Zorana Mihajlović otvorila novu jamu u Rudniku "Rembas" u Resavici

02.08.2013

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihjalović otvorila je danas četvrti blok jame "Ravna reka" u rudniku mrkog uglja “Rembas” u Resavici. Tom prilikom, ona je najavila skoro usvajanje Plana konsolidacije Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica.

Posle otvaranja jame, Mihajlović je poručila da JP PEU Resavica mora da posluje efikasnije i da funkcioniše bez državnih subvencija. “Da bismo to ostvarili, neophodno je da mehanizujemo sve što možemo u Resavici, da nabavimo novu opremu i da obezbedimo investicije za izgradnju termoelektrane Štavalj i Despotovica", rekla je Mihajlović nakon otvaranja jame i razgovora sa rudarima u oknu.
Od 2008. u jamu Blok IV- Ravna reka uloženo je oko 3,5 miliona evra, a prihodi nakon dostizanja punog proizvodnog kapaciteta biće oko 20 odsto veći od iznosa investicije, rekla je ministar i dodala da je planirano da do 2020. samo u toj jami bude zaposleno najmanje 250 radnika.

Kad ležište bude potpuno razrađeno, u ovoj jami će se proizvoditi uglja će iznositi oko 8.000 tona mesečno ili oko 100.000 tona godišnje. Mihajlović je istakla da je cilj države da rudnici u sastavu Resavice vežu za postojeće i nove termoelektrane. “Za ulaganje u izgradnju termoelektrana država će tražiti strateške partnere, jer sama ne može da uloži između 700 i 800 miliona evra u izgradnju jednog takvog objekta”, rekla je ministar. Ona je navela da su među prioritetima svakako izgradnja termoelektrana Štavalj i Despotovac, gde već postoje zainteresovani investitori i finansijeri.

Pre obilaska jame, ministar je u Resavici otvorila Nacionalnu konferenciju o podzemnoj eksploataciji uglja, na kojoj su čelnici devet rudnika u sastavu Resavice predstavili planove razvoja.
Mihajlović je najavila da će Vlada Srbije tokom avgusta usvojiti plan konsolidacije JP PEU Resavica, čiji je cilj da preduzeće funkcioniše bez pomoći države. Prema njenim rečima, plan Ministarstva podrazumeva da se obezbedi dovoljno novca za investiranje u opremu i otvaranje novih ležišta, kako bi ovo preduzeće ne samo opstalo, već i počelo da funkcioniše efikasno, a radnici ostali na radnim mestima.


“Resavica je paradigma Srbije jer s jedne strane vidimo teško stanje, a s druge strane ogromne potencijale, ali je potrebno napraviti nekoliko važnih koraka kako bi se oni iskoristili”, navela je Mihajlović.
Ona je podsetila i da su prethodnih godina pravljeni brojni programi koji nisu dali rezultat jer se, kako je rekla, „niko nije istinski bavio Resavicom i ovim krajem”.

Izvor: http://www.merz.gov.rs/cir/aktuelnosti/ministar-zorana-mihajlovic-otvorila-novu-jamu-u-rudniku-rembas-u-resavici

Povratak...