f Uz nagradu Fondacije braće Rokfeler i prekršajna prijava - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Uz nagradu Fondacije braće Rokfeler i prekršajna prijava

01.08.2013

Braća Josip i Robert Grabarević osvojili su treće mesto i 10.000 dolara na upravo završenom takmičenju Fondacije braće Rokfeler na Forumu za zelene ideje. Braća su nagradu dobili za izum tricikla za sladoled koji funkcioniše na solarni pogon. Pronalaskom ovog jedinstvenog vozila ušli su u uži izbor na nacionalnom konkursu Fondacije braće Rokfeler, Erste banke i fondacije Trag.

– Tema konkursa je bila razvijanje inovativnih ideja koje se zasnivaju na principima održivog razvoja. Na nacionalnom takmičenju bilo je 109 projekata, a prva tri, gde je bio i naš, takmičila su se za najbolje u konkurenciji 15 ideja iz pet zemalja – objašnjava nam Josip Grabarević.

Prvo mesto takođe je pripalo projektu iz Srbije, a reč je o solarnoj sušari Anice Simović iz Raške. Inače, sva tri prvonagrađena projekta dobijaju po 10.000 dolara, a u obrazloženju za nagradu piše da je ona spojila regionalni ekonomski razvoj, inovativnost, održivi razvoj, ekološke principe i lokalne biznis-ideje.

Ovaj novac od Fondacije braće Rokfeler, uz osvojenih 8.000 dolara na nacionalnom takmičenju, dobro će doći za završetak prototipa za serijsku proizvodnju.

– Bitno nam je bilo da imamo vozilo iz kojeg se prodaje sladoled, da pokažemo da je naša ideja primenljiva u praksi, ali želimo i da ga serijski proizvodimo – kaže Robert.

U osnovi, ovo vozilo sa tehničkim rešenjima koja razvijaju već treću godinu sa timom od pedesetak saradnika može da se koristi za hlađenje namirnica na minus 18 stepeni Celzijusa, do njihovog zagrevanja na 100 stepeni. To ga čini pogodnim za sladoledžijska kolica, ali i za pokretnu kafeteriju, prodaju kuvanih viršli ili pravljenje kokica. – Napravili smo pametnu slagalicu koja može da ima različite namene – kaže Josip.

Svuda traženi, a jedino u svojoj Subotici nepoželjni

O triciklu za sladoled na solarni pogon „Politika“ je pisala i nakon što su prošle godine postaliapsolutni pobednici „Tesla festa“ u Novom Sadu, a na sajmu u Rusiji dobili više nagrada za inovativnost. U međuvremenu, pozvani su da iz ovog svog ekološkog vozila prodaju sladoled u centru Segedina, u Poreču, Rovinju, data su im precizna uputstva za prodaju na Crvenom trgu. U roku od tri sedmice u Novom Sadu su doneli odluku o prodaji sladoleda u ovom jedinstvenom vozilu za koje su dobili i dozvolu pokrajinske sanitarne inspekcije. I dok sa svih strana stižu pozivi da prikažu i prodaju sladoled iz ovog ekološkog vozila, jedino su u Subotici, svom rodnom gradu kažnjeni.

Kada su se pojavili prošle godine u centru grada, komunalna inspekcija im je ispisala prijavuzbog kršenja pravilnika o prodaji na javnom prostoru. Međutim, ni nakon više od godinu dana Pravilnik nije promenjen. Ali, stigla je kazna, i braća Grabarević treba da plate 11.000 dinara na ime prekršajne prijave, a njihov jedini „prekršaj“ jeste to što su bili inovativniji od gradske administracije.

Izvor:http://www.subotica.com/vesti/uz-nagradu-fondacije-brace-rokfeler-i-prekrsajna-prijava-id16367.html

 

Povratak...