f Gradska deponija nastavlja sa radom - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Gradska deponija nastavlja sa radom

01.08.2013

Iako je bilo predviđeno da ove godine prestane sa radom, sadašnja Gradska deponija u Subotici nastaviće sa radom, po sadašnjim planovima, najkasnije do kraja 2017. godine.

Kako je Tanjugu rečeno u Javnom komunalnom preduzeću "Čistoća i zelenilo", projektom "Fazna sanacija zatvaranje i rekultivacija gradske deponije u Subotici", koji je izradila beogradska "Vodotehnika" 2003. godine, predviđen je prestanak odlaganja smeća na sadašnjoj lokaciji ove godine, ali se to neće desiti sve dok ne bude puštena u rad nova, sanitarna, regionalna deponija.

"Mesta na deponiji ima i mora da ga ima, jer drugog rešenja – nema. Trudimo se, koliko možemo, da upravljamo sa tom deponijom, da je dovodimo u pristojno stanje. Po projektu iz 2003. godine ona je trebala da bude zatvorena ove godine, ali drugog rešenja nemamo nego da se smeće i dalje tu odlaže" – rekao je Nikola Jovičić, istraživač komunalnih delatnosti ovom preduzeću.

Sekretarka sekretarijata za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi Suzana Dulić izjavila je Tanjugu da će se do završetka Regionalne deponije meriti parametri uticaja deponije na životnu sredinu, a biće usaglašeni i planski dokumenti, u smislu toga da će na lokaciji sadašnje deponije postojati transfer-stanica za buduću regionalnu deponiju.

"Na lokaciji sadašnje deponije u skorijoj budućnosti biće izgrađena transfer-stanica. Takođe, biće dograđen postojeći objekat za selekciju i reciklažu otpada, a planira se i izgradnja sabirnog centra za posebne tokove otpada" – rekla je Dulićeva Tanjugu.

Godišnje se na deponiju lageruje oko 50.000 tona otpada, a u proseku svaki Subotičanin dnevno "napravi" oko jednog kilograma smeća. Deponija zauzima oko 33 hektara i ima visinu od preko stotinu metara.

Za 35 godina korišćenja, Aleksandrovačka bara, odnosno lokacija na kojoj se nalazi deponija, od najniže tačke sa najnižom nadmorskom visinom, postala je "najveće brdo" u Subotici.

Po poslednjim informacijama, izbor izvođača radova za izgradnju Regionalne deponije mora biti završen do kraja naredne godine, nakon čega sledi rok od tri godine za izgradnju kompletnog sistema za upravljanje otpadom.

Izvor: http://www.subotica.com/vesti/gradska-deponija-nastavlja-sa-radom-id16376.html

 

Povratak...