f Bujanovac počeo da rešava ekološke probleme - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Bujanovac počeo da rešava ekološke probleme

31.07.2013

Opština Bujanovac najavila je danas da će u naredne dve godine dobiti transfer stanicu za upravljanje otpadom i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, čime bi se, kako ističu, u velikoj meri rešili ekološki problemi te lokalne samouprave.

Rukovodilac Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Bujanovac Fazila Azemović rekla je agenciji Beta da opština nema novca da sama finansira izgradnju transfer stanice za upravljanje otpadom, čija je vrednost 1,5 miliona evra, ali da za sredstva aktivno konkuriše kod različitih donatora, pre svega iz Evropske unije (EU).

"Izgradnja transfer stanice će se odvijati u više faza. Već smo konkurisali kod pretpristupnih fondova EU 'Eksčejndž 4' za dobijanje prese za baliranje otpada čija je vrednost 60.000 evra i ako je dobijemo, kako očekujemo, moći ćemo da je koristimo odmah, da bi smanjili telo postojeće deponije", kazala je Azemovićeva.

Prema njenim rečima, opština je obezbedila sredstva za izgradnju pristupnog puta do gradske deponije gde će biti izgradjena i transfer stanica, čija izgradnja treba da počne do kraja godine, a očekuje se da će iz budžeta Koordinacionog tela za jug Srbije za narednu godinu biti izdvojena sredstva za deo infrastrukture.

"Čak i da imamo sredstva da odmah završimo transfer stanicu za upravljanje otpadom, ne bi mogli da je koristimo dok se ne završi proširenje regionalne deponije Meteris kod Vranja, na koju bi trebalo da se odnosi smeće iz Bujanovca koje ne može da se selektira, kako je predvidjeno u nacionalnoj strategiji upravljanja otpadom", rekla je Azemovićeva.

Ona je dodala da je opština spremna i da ako regionalna deponija kod Vranja ne bude završena pre izgradnje transfer stanice za upravljanje otpadom u Bujanovcu, selektovani otpad iz Bujanovca odnosi na deponiju Željkovac kod Leskovca kako bi gradsko komunalno preduzeće "Komunalac" što pre prešlo na tržišno poslovanje.

"Para nemamo, ali ih aktivno tražimo, izmedju ostalog i za projektnu dokumentaciju za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koja košta sedam miliona dinara, ali bez koje ne može da se konkuriše kod pretpristupnih fondova EU", kazala je Azemovićeva.

Opština Bujanovac je i glavni projekat za izgradnju transfer stanice za upravljanje otpadom dobila kao donaciju od Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU Progres.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5587-bujanovac-poeo-da-reava-ekoloke-probleme

Povratak...