f Prestanak prodaje D2 i BMB 95 goriva - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Prestanak prodaje D2 i BMB 95 goriva

31.07.2013

Benzinske stanice u Srbiji od sutra će moći da prodaju samo preostale zalihe dizela D-2 i benzina BMB 95, goriva koja nisu u skladu sa evro 5 standardom kvaliteta.

Kako je agenciji Beta rečeno u Udruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS), na više od 80 odsto benzinskih stanica članica Udruženja te vrste goriva su već povučene iz prodaje.

"Očekujemo da će poslednje količine tog goriva biti prodate za dve do tri nedelje, ali to ne zavisi od naftnih kompanija već od zainteresovanosti kupaca", kazasli su u Udruženju koje okuplja kompanije Eko Srbija, OMV, MOL, Lukoil Srbija, Petrobart Avia, Naftahem, Standard gas, INA, Spid i Igmin petrol.

UNKS je pozdravio odluku Ministarstva energetike o definitivnom prelasku tržišta Srbije na goriva evropskog standarda.

Kako su agenciji Beta kazali u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine, nakon 31. jula za pogon traktora, radnih mašina, vojnih vozila i železničkih vozila, kao i plovila sa dizel motorom, koristiće se gasno ulje 0,1.

"U toku je donošenje propisa kojima će biti regulisani uslovi i način stavljanja tog tečnog goriva na tržište", kazali su u Ministasrtvu.

Kako je precizirano, u skladu sa tumačenjem Ministarstva trgovine na benzinskim stanicama na kojima posle 31. jula ostanu odredjene količine D2 i BMB 95 moći će da se prodaju dok se ne potroše zalihe.

Naveli su da će cenu novog goriva, gasnog uglja 0,1, odrediti tržište, ali su napomenuli da je u 2012. godini prosečna tone cena gasnog ulja 0,1 bila za oko 25 dolara niža od cene evrodizela.

Gradjani koji su do sada koristili D2 za pogon automobila neće moći da koriste gasno ulje 0,1, istakli su u Ministarstvu energetike. Godišnja prodaja dizel goriva D2 u Srbiji bila je oko 450.000 tona.

Dodaje se da će se aktima Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine precizno definisati uslovi za prodaju gasnog ulja 0,1 i to tako da može da se koristiti samo za traktore, radne mašine, vojna vozila, železnička vozila i plovila sa dizel motorom.

U Ministarstvu energetike su kazali i da će kontrolu poštovanja Pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla kojim je predvidjen prestanak prodaje dizela D2 i benzina BMB 95 odnosno sprovoditi inspekcija.

Domaći dizel D2 i benzin premijum BMB od 95 oktana, koji ne odgovaraju evro 5 kvalitetu, trebalo je pre dve godine da budu povučeni sa tržišta, ali je dogovoreno da se njihova proizvodnja i prodaja produže do završetka modernizacije Rafinerije Pančevo.

Izvor:http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Prestanak-prodaje-D2-i-BMB-95-goriva.lt.html

Povratak...