f Zeleni Srbije:Učestala zagadjenja reka - zakazala kontrola - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zeleni Srbije:Učestala zagadjenja reka - zakazala kontrola

01.08.2013

Stranka Zeleni Srbije upozorila je danas na učestala zagadjenja reka u zemlji i pet slučajeva pomora ribe tokom jula, ocenivši da je ekološka kontrola zakazala i da je takav odnos prema životnoj sredini neprihvatljiv.

"U letnjim mesecima, kada vodostaj reka opadne, mali i veliki zagadjivači moraju da preduzmu neophodne mere da bi se ekosistem zaštitio. Lanac ekološke kontrole je zakazao, i to je još jedan razlog zašto nam je neophodna odgovornija politika u oblasti zaštite životne sredine i posebno ministarstvo koje bi bilo u stanju da odgovori na sve ekološke izazove", navodi se u saopštenju.

Zeleni Srbije ističu da ne mogu da prihvate sadašnju ekološku politiku "u kojoj je standard reka bez riba ili toksična voda za navodnjavanje poljoprivrednih imanja".

Podsetili su da je reka Despotovica, koja protiče kroz obe industrijske zone u Gornjem Milanovcu, 5. jula zagadjena hemikalijama, što je izazvalo uništenje živog sveta u njenom toku.

U Ribarskoj reci kraj Kruševca dogodio se pomor ribe 11. jula, nakon čega je Zavod za javno zdravlje pronašao povećanu koncentraciju amonijaka, što ukazuje da je bilo ispuštanja otpada sa farmi.

Veliki pomor ribe se dogodio i u Jablanici 22. jula, kada je u reci plutalo nekoliko stotina uginulih klenova, mrena i skobalja, a meštani tvrde da je uzrok ispuštanje hemikalija iz okolnih fabrika.

I na kraju meseca, 29. i 30. jula, desila su se dva ekološka incidenta, čiji se uzroci još uvek ispituju.

Prvo je na delu Belog Timoka, nizvodno od mesta gde se kod Knjaževca spajaju Trgoviški i Svrljiški Timok, u reci primećeno mnogo uginule ribe, a nakon toga su u reci Rasini ribolovci, kod mesta gde se nalaze ispusti otpadnih voda iz fabrika Henkel i Župa, primetili penu i veću količinu mrtve ribe.

Izvor:http://zelenasrbija.rs/srbija/5590-zeleni-srbijeuestala-zagadjenja-reka-zakazala-kontrola

Povratak...