f Puštena u rad oprema za preradu medicinskog otpada u bolnici u Vrbasu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Puštena u rad oprema za preradu medicinskog otpada u bolnici u Vrbasu

05.07.2011

U Vrbasu je danas pušteno u pogon postrojenje za tretman medicinskog otpada vredno šest miliona evra, a otvoreno je u okviru šireg projekta pomoći Evropske unije. Istovremeno je i bolnica u Vrbasu opremljena specijalnim vozilom za transport zaraznog medicinskog otpada.

- U prošlosti je medicinski otpad predstavljao veliki problem, ali da je usvajanjem zakona o njegovom upravljanju otvorena mogućnost da se ovaj problem prevaziđe Sledeći korak je rešavanje pitanja farmakološkog otpada koji takođe veliki ekološki problem - rekao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Dulić je pozvao privatne bolnice da zbrinjavaju otpad koji imaju, u saradnji s drugim bolnicama u kojima će biti instalirani sterilizatori.

- U Vrbasu se godišnje prikupi oko 5.000 tona medicinskog otpada za koje je neophodno adekvatno odlaganje i u u pogonu koji je upravo otvoren će biti prerađivan i veterinarski otpad. EU je zasad uložila 140 miliona evra u zdravstvo Srbije i donacija za tretman medicinskog otpada obuhvata 46 stelirizatora (autoklava), od kojih su dva instalirana u bolnici u Vrbasu, 54 vozila za transport tog opasnog otpada i tehničku pomoć - rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer. 

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je istakao da 60 tona medicinskog otpada dolazi iz bolnice u Vrbasu, od ukupno pet hiljada tona, koliko se godišnje proizvede u zemlji.

-Realizacijom ovog projekta slede se evropski standardi, ali ujedno poboljšava standard građana Vojvodine i cele Srbije- kazao je Pajtić.

Ministar zdravlja Zoran Stanković je naglasio da će preradom i zbrinjavanjem medicinskog otpada u Vrbasu biti sprečeno širenje zaraznih bolesti koje nastaju u dodiru sa bolničkim otpadom. Sterilizatori koje je donirala EU omogućiće, kako je naveo, odlaganje infektivnog medicinskog otpada na odgovarajući način.

U Vrbasu je danas potpisan ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje voda iz Velikog bačkog kanala, koji su potpisali  Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i predsedniciopština Vrbas i Kula.


- 2008. godine u Srbiji postojale tri crne ekološke tačke - Veliki bački kanal, Pančevo i Bor, pri čemu je sada na sve tri lokacije učinjen značajan pomak u zaštiti životne sredine - istakao je ministar Dulić pri obilasku lokacije.

Vrednost ovog projekta je 23,6 miliona evra, od čega je 60 odsto sredstava izdvojila EU, a ostatak vlade Srbije i AP Vojvodine, dok je za Studiju izvodljivosti Holandija donirala 1,2 miliona evra.

Izvor:  http://www.ekoplan.gov.rs/src/Pustena-u-rad-oprema-za-preradu-medicinskog-otpada-u-bolnici-u-Vrbasu-1265-c5-content.html

 

 

Povratak...