f AC SU - Arhus karavan krenuo iz Subotice - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

AC SU - Arhus karavan krenuo iz Subotice

29.07.2013

Arhus karavan je u ponedeljak, 29. jula, krenuo iz Subotice, čime je započeta javna kampanja u cilju podizanja ekološke svesti građana o značaju primene Zakona o Arhuskoj konvenciji. U okviru ovog projekta formirana je “Mreža Arhus centara” koja služi kao platforma za koordinaciju saradnje između četiri centra u Srbiji, a to su pored našeg grada, Kragujevac, Novi Sad i Niš. Do kraja avgusta planiran je svojevrstan “Arhus karavan” u 20 gradova i opština širom Srbije, a Arhus centar Subotice će kampanju sprovesti još u Kikindi, Zrenjaninu, Šapcu i Somboru. 

Volonteri Arhus centra Subotice delili su građanima liflete u okviru projekta “Obezbeđivanje pristupa informacijama, učešću javnosti i pristup pravosuđu u ekološkim procesima odlučivanja – Arhus kampanja 2013.” Koji se  realizuje u saradnji sa OEBS-om, Misija u Srbiji, a uz podršku Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu.

Cilj kampanje je promocija i obaveštavanje o zakonskim mogućnostima građana po pitanju prava na informisanje i uključivanje u proces donošenja odluka, rekla je volonterka, Barbara Sudarević.

Namera je da se na susretima razmene iskustva i daju konkretni predlozi u cilju poboljšanja kvaliteta življenja stanovništva, tim pre što je osnovni cilj osnivanja Arhus centara uspostavljanje saradnje između građana i lokalnih samouprava koje su među glavnim nosiocima obaveza u implementaciji Zakona o Arhuskoj konvenciji u Srbiji, saopštila je, koorinatorka projekta, Snježana Mitrović, ističući da će se paralelno sa javnom kampanjom održavati sastanci sa predstavnicima lokalne samouprave sem u Subotici.

- Naime, pošto smo u kontinuiranom kontaktu sa gradskom Službom za zaštitu životne sredine, odlučili smo da se u Subotici povežemo sa Severnobačkim okrugom gde smo prošle nedelje imali prvi put sastanak. Zahvaljujući, Nikoli Repcu, načelniku okruga, pružena mi je prilika da predstavim Arhus centar i sam projekat na redovnoj sednici Saveta okruga na kojoj sam, između ostalog, rekla da bi bez obzira na političko opredeljenje, sve tri lokalne samouprave u zaštiti životne sredine trebali pronaći polaznu tačku za uspostavljanje saradnje.

Arhus karavan, sutra, 30. jula,  se zaustavlja u Kikindi.

 

Povratak...