f Istakanje amonijaka iz Srbijanke od sutra - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Istakanje amonijaka iz Srbijanke od sutra

22.07.2013

Istakanje oko 20 tona amonijaka iz postrojenja valjevske "Nove Srbijanke" najavljivano za danas, odloženo je za sutra, rečeno je agenciji Beta u Odeljenju za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Početak tog posla pomeren je za jedan dan zbog toga što beogradska firma, koja je ponudila najbolje uslove na tenderu, nije uspela da završi sve neophodne pripreme.

Amonijak mora da "prodje proces obrade" kako bi mogao ponovo da se koristi, rečeno je u MUP-u, a taj deo posla još nije obezbedjen.

Prema rečima predstavnika Odeljenja za vanredne situacije MUP-a Milana Mihailovića, amonijak ne curi i situacija je "apsolutno pod kontrolom".

"Mi smo i predložili istakanje amonijaka kako bismo predupredili moguće neželjene situacije", kazao je on agenciji Beta.

Mihajlović je dodao da postrojenjima niko ne gazduje posle prošlogodišnjeg uvodjenja stečaja u firmi koju su privatizovali Bugari zbog čega je rizik od mogućeg akcidenta dodatno uvećan.

Srbijanku je u aprilu 2007. za 330 miliona dinara kupila bugarska kompanija Medija svjat, a 2,7 miliona dinara za istakanje amonijaka obezbedila je Gradska uprava iz stalne budžetske rezerve.

Bugarska kompanija je prodala deo fabričkog kruga za izgradnju benzinske pumpe za 3,5 miliona evra, dok su najveći deo kupljenih mašina isekli i prodali na otpad.

"Srbijanka" je bila jedan od najboljih prehrambenih kombinata u bivšoj SFRJ, a od privatizacije "Nova Srbijanka" od zemljoradnika nije otkupila ni jedan kilogram malina ili šljiva za zamrzavanje, izvoz ili preradu.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5534-istakanje-amonijaka-iz-srbijanke-od-sutra

Povratak...