f Svi mu se čude: Čisti ceo svoj kraj za „dž” - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Svi mu se čude: Čisti ceo svoj kraj za „dž”

25.07.2013

Stefan Đalić (20), jedan naizgled običan momak, svakog dana može se videti kako skuplja smeće i čisti Ulicu Pariskih komuna, koja se nalazi u Novom Sadu. Među komšijama, ovaj mladić izaziva divljenje, ali i čuđenje, a Stefan kaže da to radi zato što želi da kraj u kome živi bude čist. Za čišćenje ne dobija ni dinar, već sve radi iz dobre volje.

VOLjA - Zahvaljujući upravo ovom dvadesetogodišnjaku Ulica Parskih komuna bez premca je u gradu kada je u pitanju čistoća. Otprilike po dva sata dnevno, Stefan provodi sakupljajući smeća i čisteći ulaze zgrada.

- Ružno je kada je smeće razbacano po gradu, a pogotovo mi smeta kada to moram da gledam ispred svoje zgrade, u svojoj ulici. Zato sam lepo rešio da učinim nešto u vezi sa tim i pre nekoliko meseci počeo sam svakodnevno da čistim – priča Stefan Đalić.

Ovaj momak je svakako jedan od retkih koji može svima da posluži kao primer. Nijedan papir ili pikavac Stefanu ne mogu da promaknu.

- Svoje slobodno vreme odlučio sam da iskoristim tako što ću uraditi nešto korisno, da nam svima bude lepše i bolje. Uzmem plastičnu kesu, krenem polako i kupim sve smeće koje nađem. Nije mi teško jer znam da će ulica biti čista i da će svima nama koji tu živimo biti lepše – kaže Đalić.

Komšije su najpre bile iznenađene, nisu znale zašto to radi. Onda im je Stefan objasnio da je on njihov komšija i da to radi iz čiste dobre volje. Za to što ulicu održava čistom Stefana niko ne plaća ni dinar.

- Zašto bi me plaćali? Čistim kvart u kome živim, koji volim, gde mi je lepo i to je sve. Ljudima je to čudno, ne znam zašto. Imam slobodnog vremena i bolje da ga iskoristim na pravi način, nego da dangubim – priča ovaj momak.

Međutim, Stefan se ne zaustavlja samo na čišćenju svog kvarta.

- Nekoliko puta sam očistio i Đačko igralište na Keju, a u tome mi je pomogao drugar. Bitno je da grad bude čist i da budemo ponosni na njega - kaže Stefan Đalić.


Stiže i da radi i da uči
VREME - Inače, Stefan Đalić završio je Ekonomsku školu, smer ugostiteljski tehničar. Upisao je psihologiju na Filozofskom fakultetu i od jeseni kreće na predavanja. Uprkos tome, ima vremena i da radi i trenutno je na probnom radu u jednom novosadskom hotelu. „Sve se može postići kada postoji dobra volja i kada nešto želiš. Ne smatram da ja radim bilo šta neobično i posebno”, skroman je Stefan.

Izvor:http://www.24sata.rs/novi-sad/vesti/vest/svi-mu-se-cude-cisti-ceo-svoj-kraj-za-dz/98351.phtml

Povratak...