f Ponovo ističe rok za garancije za izgradnju fabrike vode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ponovo ističe rok za garancije za izgradnju fabrike vode

17.07.2013

Rok za dobijanje bankarske garancije za izgradnju fabrike vode u Zrenjaninu ističe sutra, 18. jula, a deo zrenjaninske javnosti mišljenja je da do te investicije neće ni doći, iako je ona od izuzetne važnosti jer je voda za piće iz gradskog vodovoda zabranjena za piće od 2004. godine.

O fabrici vode govorilo se i na prošlonedeljnoj skupštinskoj sednici.

Tada se gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak obratio odbornicima i saopštio da ga je nemačka firma Vasertehnik (WTE), koja bi trebalo da gradi fabriku, obavestila da je došlo do izvesnih problema jer se tokom rada pilot postrojenja, na kojem je dokazivana tehnologija za buduću fabriku vode, pokazalo prekomerno prisustvo bora, natrijuma i nekih drugih elemenata.

Kako je objasnio, oni se uklapaju u evropske standarde, ali ne i u domaće i zbog toga postoji dilema hoće li projekat dobiti saglasnost državne revizorske komisije.

On je najavio podrobniju informaciju za odbornike Skupštine grada o tome šta će biti učinjeno do 18. jula, do kada investitoru treba obezbediti bankarsku garanciju.

Kasnije je samo usvojena tačka kojom se zrenjaninsko javno preduzeće Vodovod i kanalizacija obavezuje da za narednu skupštinsku sednicu, na jesen, sačini i dostavi informacije o sprovedenim postupcima javne nabavke za projektovanje, finansiranje, izgradnju i održavanje postrojenja za prečišćavanje pijaće vode i načinu izbora ponudjača WTE.

Odbornici opozicije upozorili su da je to besmisleno jer smatraju da će biti bespredmetno za par meseci raspravljati o fabrici vode, ako do 18. jula ne bude garancije za plaćanje projekta, a šef opozicione odborničke grupe Demokratske stranke Goran Kaurić je istakao da ukoliko se sada odustane od fabrike vode, ona neće biti izgradjena ni u sledećoj deceniji.

Odbornik i potpredsednik okružnog odbora Srpske radikalne stranke Goran Tajdić je na stranačkoj konferenciji istakao da je posle te sednice Skupštine "svim gradjanima jasno da zdravu pijaću vodu Zrenjanin neće imati u narednih par godina, a možda čak i čitavu deceniju".

"Rok za dobijanje garancije od 25 miliona dinara je 18. jul. Medjutim, kako smo saznali, u medjuvremenu taj kredit je narastao na oko 32 miliona evra. Govorili smo da je to problem ne samo Zrenjanina već i cele pokrajine Vojvodine i preskupa investicija, što se pokazalo kao tačno", rekao je Tajdić.

On je izrazio očekivanje da će se u rešavanje problema pijaće vode uključiti i Vlada Srbije i da će se naći modalitet i zatvaranje finansijske konstrukcije kako bi se u narednom periodu problem rešio, a kao prioritet je naveo izgradnju regionalnog vodovoda.

Rok za dobijanje državne garancije za izgradnju fabrike vode u Zrenjaninu istekao je početkom aprila, ali je nakon sastanka gradskih čelnika sa predstavnicima Vasertehnika, dogovoreno da taj rok bude produžen za još 90 dana.

Ugovor o izgradnji fabrike vode vredan 26 miliona evra prošle godine godine potpisali su JKP "Vodovod i kanalizacija" i nemačka firma Vasertehnik iz Esena, a kako je rečeno, garancije za grad Zrenjanin neophodne su jer, kako je ugovorom i predvidjeno, to postrojenje se finansira sredstvima izvodjača u iznosu od 25,5 milona evra.

Pokrajinska sanitarna inspekcija je još u januaru 2004. godine zabranila za piće i pripremanje hrane vodu iz zrenjaninskog vodovoda zbog višestruko povećane koncentracije kancerogenog arsena.

Izvor: http://www.danas.rs/danasrs/iz_sata_u_sat/ponovo_istice_rok_za_garancije_za_izgradnju_fabrike_vode.83.html?news_id=63025

Povratak...