f Delimično čišćenje Zajače na jesen - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Delimično čišćenje Zajače na jesen

16.07.2013

Ministarstvo energetike uskoro će raspisati javni poziv za remedijaciju zemljišta u Zajači, koje će početi na jesen, rekla resorna ministarka Zorana Mihajlović. Očekujem da će biti uložena značajna sredstva za potpuno čišćenje, jer je osnovni uzrok zagađenja u Loznici, istakla ministarka.

 

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da će to ministarstvo uskoro raspisati javni poziv za remedijaciju zemljišta u Zajači, koja će, kako je istakla, početi na jesen.
"Delimična remidijacija će sigurno početi već na jesen, najkasnije u oktobru ove godine, a sledeće godine očekujem da će biti uložena značajna sredstva za potpunu remedijaciju, jer je ono osnovni uzrok zagađenja životne sredine u Loznici", rekla je ministarka, nakon sastanka sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i privrednicima tog grada.

Najavila je i da će njeno ministarstvo poslati inspekcije na teren i pomoći u izradi trenutnog stanja HI "Viskoza Loznica", kako bi se stekao uvid u ono čime se raspolaže i šta je potrebno učiniti.

"Problem fabrike Viskoza ne može odjednom da se reši, jer stanje je već godinama loše, i nije normalno očekivati da se reši za par meseci", naglasila je ministarka.

U domenu energetske infrastrukture, za Loznicu je veoma značajna Trafostanica 110, čija je projektna dokumentacija u izradi, navela je Mihajlović.

Kako je najavila, Ministarstvo energetike će podržati takve projekte, i to u delu gde često znaju da nastanu problemi - kada dođe do promene prioriteta i usporenja procesa izgradnje.

Na operativnom sastanku, kako je rekla ministarka, "dogovoreno je i da se radi na pitanju same strukture unutar preduzeća 'Loznica gas'".

"Već naredne nedelje ćemo zakazati sastanak sa predstavnicima 'Srbijagasa' kako bismo rešili ovaj problem. Nadam se da će do početka jeseni barem polovina danas dogovorenog biti rešena", zaključila je Mihajlović.

 

Povratak...