f Svečano otvoren “EKO DOKS“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Svečano otvoren “EKO DOKS“

15.07.2013

U prepunoj sali Art bioskopa „Aleksandar Lifka“, u nedelju, 14. jula, otvoren je VI „Eko doks“, festival ekoloških dokumentaraca u sklopu programa Palićkog festivala evropskog filma. Na svečanom otvaranju, ispred grada domaćina, prisutne je pozdravio, dr Gabor Mesaroš, pomoćnik gradonačelnika zadužen za zaštitu životne sredine, dok je u ime organizatora, Otvorenog univerziteta, dobrodišlicu poželela, Snježana Mitrović. 

Selektor programa, Igor Toholj, je ukratko izneo sadržaj ovogodišnjih šest ostvarenja, a festival je otvorio britanski film “Aluna” koji govori o dalekom narodu Južne Amerike Koge iz Kolumbije koji su odlučni u tome da svet upozore na ekološke opasnosti po Zemlju. Danas, nakon dve decenije, nova generacija Koga ponovo pokušava da pošalje poruku upozorenja u vezi sa budućnošću naše planete. Nakon projekcije, gledaoci su imali prilike da razgovaraju sa režiserom, Alanom Ereira (http://www.palicfilmfestival.com/component/content/article/34-vesti/533-INTERVJU-ALAN-ERERA,-REDITELJ-FILMA-ALUNA.html  ), a tako će biti i danas, 15. jula,  ali sa režiserom iz Velike Britanije, Majkom Fridmanom (Mikea Freedman), čiji je dokumentarac “Kritična masa” na repertoaru bioskopa Aleksandar Lifka od 17 časova (http://www.palicfilmfestival.com/program/eko-dokumentarci/191-KRITI%C4%8CNA-MASA.html).

 

Kao i ranijih godina Regionalni Arhus centar Subotica je u foajeu upriličio prezentaciju nekoliko ekoloških organizacija. U opuštenoj atmosferi, pored promotivnog materijala koji se deli, posetioci se, pre projekcije filma, kroz razgovor upoznaju sa aktivnostima Udruženja TERRA’S, Arhus centra Subotica, Centra za ekologiju i održivi razvoj CEKOR, Ekološkog udruženje građana HORIZONTI sa Kompost timom, Udruženja ljubitelja prirode RIPARIA, kao i Udruženja MLADI I IGRA.

 

Projekcije svih filmova su svakodnevno do 19. jula 2013. godine od 17 časova. Ulaz je besplatan, a sala klimatizovana sa udobnim sedištima. 

Povratak...