f Na Košutnjaku se suše četinari - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Na Košutnjaku se suše četinari

10.07.2013

Beograđani koji ove sparne letnje dane provode u Košutnjaku primetili su nešto što ih je uzenemirilo i obratili se Studiju B sa pitanjem: zašto četinari u košutnjačkoj šumi masovno odumiru? Pozvali smo Srbija šume da proverimo odgovor i izašli na teren. Ranka Švabić 17 godina živi na Banovom brdu, i svakog jutra šeta Košutnjakom sa svojim psom, te tu šumu poznaje kao svoj džep. Ovog proleća primetila je na desetine četinara koji se iz dana u dan sve više suše i, odumiru, kaže.

A primetile su to i komšije, i zabrinuti su što drveće truli pokošeno kao kakvom epidemijom. "Četinari koje jako volim i koji su ovde odavno počinju da se menjaju, njihova kora počinje da se menja, iglice da se suše, i na kraju ugine čitavo drvo. Stanari okolnih naselja odlazili su na Šumarski fakultet, obraćali se profesoru čije ime ne znam, kažu da je u pitanju bolest i da drveće treba tretirati", kaže Ranka Švabić, gledalac reporter Studija B.

Na poziv Studija B, Srbija šume pregledale su najveću beogradsku šumu. Isto su u saradnji sa Institutom za šumarstvo i Šumarskim fakultetom, učinili na Avali, gde su uzeli uzorke sa osušenog drveća, jer je tamo, kažu, situacija još alarmantnija. Čekaju se rezultati ekspertize u avgustu. Anđelka Jevtović, iz Srbija šume, gazdinstvo Beograd objašnjava da postoje razne pretpostavke za to. "Nismo još uvek došli do pravog razloga da se stvari tako dešavaju, sušenje je evidentno, čak moram reći da je primećeno najviše kod borova i duglazija, to su četinarske vrste, ali je veoma ugrožena breza, lipa, brest, i toga ima jako mnogo". U Srbija šumama kažu da su im dragocena upozorenja građana.

Podsetimo da je Banjička šuma postala zaštićeni eko sistem upravo zahvljujući usamljeničkim šetnjama Timotija Džona Bajforda tokom kojih je on otkrio posebnu vrstu slavuja, i ličnom inicijativom tu šumu uspeo da zaštiti i pretvori u mesto u kom Beograđani danas i te kako uživaju.

Izvor:http://ecotopia.rs/system/sr-latin/home/newsplus/viewsingle/_params/newsplus_news_id/35260.html

Povratak...