f U dve godine obezbeđeno više od 1,2 milijarde za uređenje kanala u Vojvodini - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U dve godine obezbeđeno više od 1,2 milijarde za uređenje kanala u Vojvodini

09.07.2013

Nakon osnovu konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, danas su potpisana 74 ugovora o dodeli ukupno 342 miliona dinara. Po 114 miliona dinara obezbedili su Vlada Vojvodine, "Vode Vojvodine" i 20 lokalnih samouprava, za čišćenje kanala u 74 mesne zajednice. Sredstva iz budžeta Vojvodine su bespovratna. Time se nastavlja kompleksnije uređenje kanalske mreže u Vojvodini, započeto prošle godine. Za ovaj značajan vodoprivredni projekat, u 2012. i u 2013. godini, iz budžeta Vojvodine izdvojeno je 419 miliona dinara. Zajedno sa sredstvima koja su u istom iznosu izdvojili "Vode Vojvodine" i lokalne samouprave, obezbeđeno je više od 1,25 milijardi dinara za čišćenje i uređenje oko 1.500 kilometara kanala. Radi se o zajedničkom poduhvatu Vlade Vojvodine, Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" i vojvođanskih opština.
Ugovore su potpisali predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić, v.d. direktora "Voda Vojvodine" Mirko Adžić i predstavnici 20 lokalnih samouprava. Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić izjavio je da je projekat pravi primer kako treba zajedno da se rešavaju problemi kako bi se iskoristili potencijali koje imamo. Reč je o razuđenoj kanalskoj mreži, koja je tokom decenija zapuštena, a čije čišćenje i obnova, u skladu sa aktuelnim potrebama lokalnih samouprava u Vojvodini, značajno može da doprinese razvoju poljoprivrede.

"Vlada Vojvodine je u protekloj godini uspela da smanji administraciju za više od 10 odsto i zbog tih ušteda smo u rebalansu budžeta, i u ovom teškim okolnostima, mogli da povećamo sredstva za poljoprivredu za dodatnih 370 miliona dinara", rekao je Pajtić. "Poljoprivreda je najproduktivnija privredna grana kod nas: 40 odsto društvenog bruto proizvoda stvara se u agraru, a oko 30 odsto izvoza iz Vojvodine su poljoprivredni proizvodi. Nema dileme da poljoprivreda ima prioritet u koji ulažemo - danas u kanalsku mrežu, ali i u neposrednu poljoprivrednu proizvodnju: plastenike, staklenike, sisteme za navodnjavanje i za druge namene."

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić naglasio je da su danas potpisani ugovori nastavak prošle godine započetog projekta udruživanja sredstava za čišćenje kanalske mreže. Ješić je naglasio da takve resurse u kanalskoj mreži nema skoro niko u Evropi, ali da je za njeno održavanje potrebno obezbediti puno para. "Sa 1,25 milijarde dinara uspećemo da očistimo i obnovimo svega osam odsto kanalske mreže", upozorio je Ješić.

Da bi ilustrovao koliko je važno urediti kanalsku mrežu, koja je značajna za odvodnjavanje, ali i za navodnjavanje, Ješić je naveo podatak da je u Vojvodini u ovom trenutku prevlaženo između 250.000 i 300.000 hektara zemljišta, što pravi "veću štetu na usevima nego suša iz prošle godine". "Zato nam je trajni cilj od koga nećemo odustati ni narednih godina, da odvedemo vodu sa njiva i da omogućimo navodnjavanje tamo gde postoje uslovi", rekao je Ješić.

Izvor:http://www.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=8069&Itemid=1

Povratak...