f Roditelji strahuju da deci opet ne nađu olovo u krvi - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Roditelji strahuju da deci opet ne nađu olovo u krvi

08.07.2013

LOZNICA - Uzorci krvi 215 dece iz Zajače biće poslati na Institut za medicinu rada da bi bilo provereno koliki im je nivo olova u krvi. Uzimanje uzoraka urađeno je juče, sa godinu dana zakašnjenja, a svaki deseti biće poslat na analize u Sloveniju.

Provera nivoa olova u krvi kod dece iz Zajače, kojima je u februaru 2012. utvrđen povišen nivo ovog metala, trebalo je da bude urađena prošlog leta, ali se to nije desilo. Tek posle intervencije Zaštitnika građana Saše Jankovića, Ministarstvo zdravlja i druge državne institucije organizovale su kontrolu.

Meštani ovog rudarskog gradića u kome radi topionica, jedva su dočekali kontrolu, ali strahuju od njenih rezultata koji će biti poznati do kraja nedelje.


- Troje dece sam ponovo dovela na kontrolu. Prošli put ćerki nisu uspeli da uzmu uzorak krvi, ali su analize pokazale da sinovi imaju 14,5 i 19,7 mikrograma olova u decilitru krvi, a dozvoljeno je 10. Kontrola kasni godinu dana, ali dobro je da su se konačno svi udružili oko rešavanja problema - kaže Milanka Vasiljević, učiteljica iz Zajače.

I Goran Vasiljević se nada boljim rezultatima jer je kod njegovog starijeg sina (13) prošli put zabeleženo 18,7, a kod mlađeg (9) 25,2 mikrograma olova.

Snežana Todorović prvi put je dovela svojih petoro dece, uzrasta od četiri do 15 godina, i nada se da će sve biti dobro.

- I mi smo prvi put doveli dvoje dece na pregled. Mlađe od godinu i po dana i starije od tri godine. Ne živimo blizu topionice, ali ipak strahujemo - kažu Jelena i Cvetko Kovačević.

 

Slobodan Živanović, predsednik Saveta mesne zajednice Zajača, kaže da postoji i problem kada je reč o zagađenju vode, zemlje i vazduha i očekuje da će država nešto preduzeti.

Stručnjaci Instituta za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović“ iz Beograda i lozničkog Doma zdravlja „Dr Milenko Marin“ organizovali su vađenje krvi za 215 dece, ali su krv na analizu mogli da daju i odrasli.

- Dogovor je da u ovaj planirani broj uđu i svi omladinci koji su 2011. i 2012. godine bili na granici punoletstva. Ako sada imaju 19 ili 20 godina, kontrola je i za njih poželjna. Radi potpunije akcije odlučili smo da se po potrebi izvrši i kontrola zaposlenih u topionici „Zajača“ - kaže dr Aleksandar Milovanović, direktor Instituta.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/392270/Roditelji-strahuju-da-deci-opet-ne-nadju-olovo-u-krvi

 

 

Povratak...