f Vojvodinašume apeluju na zaštitu šuma - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Vojvodinašume apeluju na zaštitu šuma

05.07.2013

Javno preduzeće "Vojvodinašume" uputilo je danas apel vlasnicima poljoprivrednog zemljišta i podsetilo ih na zabranu paljenja vatre na svim javnim i zelenim površinama ili izazivanja otvorenog plamena u blizini šuma i poljoprivrednih površina, kao i u samoj šumi.

"Paljenjem žetvenih ostataka na poljoprivrednim površinama vrlo lako može doći do nekontrolisanog širenja vatre koja uništava materijalna dobra, zemlju, šume, ali i ljudske živote, a gašenje požara je veoma sporo i zahtevno, posebno na nepristupačnim mestima", piše u apelu.

Uzrok izbijanja požara je prema statističkim pokazateljima u više od 95 odsto slučajeva ljudski faktor, a šumski požari godišnje nanose neprocenjive štete šumskom fondu Srbije.

U proteklih deset godina je u Vojvodini stradalo oko 1.015 hektara šuma i obraslog šumskog zemljišta. U ovom periodu najveći obim požara je zabeležen 2007. godine.

U slučaju da do požara ipak dodje, odmah treba reagovati upućivanjem poziva nadležnim organima ili najbližoj radnoj jedinici "Vojvodinašume". Na ovaj način potencijalne štete mogu biti svedene na najmanju moguću meru, piše u saopštenju.

"Vojvodinašume" su navele da očekuju pomoć i od ostalih institucija ili pojedinaca, nevladinih organizacija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta i drugih.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5441-vojvodinaume-apeluju-na-zatitu-uma

Povratak...