f PKB osnovala firmu za proizvodnju energije iz biomase - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

PKB osnovala firmu za proizvodnju energije iz biomase

05.07.2013

Kapacitet novog postrojenja biće četiri megavata toplotne i 0,6 megavata električne energije.

Poljoprivredna koropracija Beograd (PKB) saopštila je danas da je registrovala novu kompaniju PKB Zelena energija koja će se baviti proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora, odnosno biomase.

Osnivanje te firme jedan je od prvih koraka ka realizaciji sporazuma Vlade Srbije, Vlade Švajcarske i Grada Beograda od 19. decembra prošle godine, o donaciji za projekat Kombinovane toplane i elektrane u Padinskoj Skeli koja za gorivo koristi biomasu.

Sporazumom je predvidjena izgradnja najsavremenije energane-toplane u regionu iz koje će se grejati Osnovna škola “Olga Petrov”, stacionar bolnice “Laza Lazarević” i plastenici u PKB-u veličine 20.000 kvadratnih metara.

Predvidjeno je da se višak električne energije prodaje Elektroprivredi Srbije.

Kapacitet novog postrojenja biće četiri megavata toplotne i 0,6 megavata električne energije.

Za proizvodnju ‘zelene energije” koristiće se biomasa – kukuruzovina, sojina slama i drugi biljni ostaci koji ostaju na njivama PKB posle ubiranja useva.

Ukupna vrednost investicije je 7,9 miliona evra, za izgradnju postrojenja 2,58 miliona evra i isto toliko za mere energetske efikasnosti, dok je za izgradnju infrastrukture potrebno 2,57 miliona evra.

Izvor: http://www.ekologija.rs/pkb-osnovala-firmu-za-proizvodnju-energije-iz-biomase

 

Povratak...