f Intenziviranje saradnje sa Pokrajinom Baden-Virtemberg - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Intenziviranje saradnje sa Pokrajinom Baden-Virtemberg

02.07.2013

Ministar pokrajine Baden- Virtemberg gospodin Peter Fridrih sa saradnicima, sastao se u utorak, 02. jula 2013. godine sa Ministrom energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije Prof. dr Zoranom Mihajlović. Tema sastanka bila je unapređenje bilateralne saradnje između Srbije i Nemačke u oblasti energetike i životne sredine.

Saradnja između Republike Srbije i Republike Nemačke je intenzivna, naročito od 2000. godine, od kada je u Srbiju ulož eno više od 2,5 milijardi Eura nemačkih investicija, naročito u oblast energetike, istakla je ministar Zorana Mihajlović. Dodala je da je 2012. godine izvoz u pokrajinu Baden- Virtemberg iz Srbije povećan za 15,6% odsto u odnosu na prethodnu godinu. Prema njenim rečima, ta nemačka pokrajina je prva u Evropi po inovacijama i ima velika ulaganja u naučno tehnološki razvoj. Naglasila je da činjenica da je u toj pokrajini nezaposlenost 3,9% a inflacija 1,9% pokazatelj da je Srbiji neophodna razmena iskustava sa Republikom Nemačkom i Baden- Virtembergom.

Ministar Fridrih interesovao se za projekat upravljanja otpadnim vodama u Srbiji, napretkom u saradnji na Dunavskoj strategiji. Posebno ga je zanimala regionalna saradnja Srbije sa Rumunijom, Mađarskom i Bugarskom u delu izgradnje distributivne mreže. Prof. dr Zorana Mihajlović najavila je za oktobar zasedanja radnih grupa Vlada u regionu, koje će se baviti projektom distributivne mreže.

Na kraju sastanka dogovoreno je da Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine dostavi nemačkom ministarstvu plan prioriteta investiranja, a da nemačka strana pošalje detaljne zahteve za projekte, kako bi tehničke službe ministarstava mogle da organizuju u što skorijem periodu sastanke na kojima bi se precizirali dalji koraci saradnje.

Povratak...