f Britanski parlement ne želi GMO na tanjiru, ali sprovodi pro GMO kampanju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Britanski parlement ne želi GMO na tanjiru, ali sprovodi pro GMO kampanju

02.07.2013

I dok mislimo da samo nama serviraju svakojake prehrambene informacije, Velikom Britanijom (i svetom) odjeknula je vest kojom sam Britanski parlamet promiče GM hranu, dok istovremeno istu zabranjuje u parlamentarnom restoranu.

Pitamo se, kao i Britanci, ako je GM hrana toliko sigurna, kao što to sami političari tvrde, zašto su je isti maknuli sa svog menija?

Kako prenosi Daily Mail, GM hrana je zabranjena u restoranima Zgrade Parlamenta, uprkos tvrdnjama vlade da je „vrlo verovatno sigurnija“ od ostale hrane. Za Daily Mail, ketering firma The House of Commons Catering potvrdila kako zabrana korištenja GM proizvoda u pripremi hrani od 1998. godine i dalje stoji na snazi, naglašavajući pritom da dobavljači rade po strogim pravilima i moraju osigurati da sve namirnice budu „GMO free“.

Istovremeno, ministar za hranu i poljoprivredu, Owen Paterson, lansirao je izvanrednu kampanju za promociju i podsticanje naroda da prihvati GM proizvode. Da stvar bude bolja, kampanju je podupro tvrdnjama da je 7 milijuna djece na Dalekom istoku moglo biti spašeno od slepoće i smrti u posljednjih 15 godina da su samo ljudi prigrlili novi oblik GM „zlatne riže“. Naravno, njegova nastojanja pala su u vodu onog trenutka kada je GM hrana zabranjena u samom Parlamentu.

Ono što gospodin Paterson nije rekao jeste činjenica da to seme koje se nudilo na Dalekom istoku zajednicama kojima je bilo potrebno, nije bilo besplatno jer još uvek nije bilo prošlo sigurnosne provere i odobrenja. Niti jedan od testova nije sproveden kako bi se utvrdilo ima li nova GM riža dovoljno nutrienata koje spominje, a koji bi učinili razliku i promene u vidu kod dece, a kamoli spasili milijune života.

Tome u prilogu ide izjava Međunarodnog institutata za istraživanje riže u kojoj ističu da nije istina da je zlatna riža mogla sprečiti slepoću ili smrt milijuna dece u proteklih 15 godina, a kako to tvrdi Paterson. Takođe naglašavaju da nije utvrđeno može li dnevna konzumacija ove riže povećati razinu vitamina A kod osoba s njegovim nedostatkom i mogu li se konačno smanjiti posledice kao što je slepilo kod dece.

Zlatna riža nije bila dostupna poljoprivrednicima i potrošačima poslednjih 15 godina, već se tek sada radi probni uzgoj na Filipinima. Ukoliko se ova sorta pokaže uspešnom, riža će biti prodavana radi profita kao i bilo koja druga poljoprivredna roba i svakako se neće deliti besplatno.

Na sve iznesene komentare zastupnik Patersonovog odela izjavio je: „Tek smo započeli raspravu o mogućim prednostima korištenja GM proizvoda u UK. Ostale vlade ne bi dozvolile ovakve tehnologije da ih nisu prepoznale kao korist za ekonomiju, okolinu i ljude.“

I na kraju, slobodno možemo reći, licemernim ostaje potez parlamentaraca koji s jedne strane nagovaraju narod da prihvati GMO, a sami ga ne žele na svojem tanjiru.

Izvor: http://www.ekomreza.org/hr/clanak/britanski-parlement-ne-zeli-gmo-na-tanjuru-ali-provodi-pro-gmo-kampanju/1762

Povratak...