f U toku je cvetanje Tise kod Kanjiže - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U toku je cvetanje Tise kod Kanjiže

19.06.2013

Ove nedelje zaljubljenici u prirodu pored šetališta “Tiski cvet” kod Kanjiže imaju priliku da uživaju u jednistvenoj ljubavnoj igri koju stvaraju milioni insekata i to se zove cvetanje Tise. Reč je o prirodnom fenomenu koji je prerastao u turističku manifestaciju Opštine Kanjiže. Svakoga dana između 17 i 18.30 časova na šetališnoj stazi Tiski cvet posetioci mogu da se prepuste lepoti prizora koji stvaraju milioni žutih insekata.

U toku je cvetanje Tise. Ukoliko odete da pogledate ovaj prirodni fenomen moćićete da uživale u lepoti njihove igre. Tiski cvet više miliona godina očarava ljude svojim ritualom ljubavne igre, lepotom svog oblika i boja. Utisak se može da se meri sa lepotom duge. Nad površinom reke lete milioni žutih insekata, zaneseni ljubavnim žarom dočaravajući nastanak sveta. 

Nezaboravni doživljaj upotpunjuje šum njihovih svilenkastih krilca i odbljesak tonućeg sunca na vodenom ogledalu. Suton dana im oduzima snagu koju su tokom tri duge godine akumulirali u tamnom koritu reke. Cvetanje Tise kod Kanjiže počelo je takozvanim predcvetanjem i do subote se očekuje se puni procvat, koji traje svega nekoliko sati. 

Reč je o prastaroj vrsti insekta, čiji preci su nastali pre 200 miliona godina. Nekada je tih insekata bilo na većim evropskim rekama i na Žutoj reci u Aziji. Danas je na Tisi kod Kanjiže njihovo jedino preostalo stanište u Evropi, gde se može uživati u njihovom rađanju. 

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/u-toku-je-cvetanje-tise-kod-kanji-e

Povratak...