f Postrojenja za proizvodnju struje iz biogasa u Zrenjaninu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Postrojenja za proizvodnju struje iz biogasa u Zrenjaninu

18.06.2013

Gradsko veće Zrenjanina utvrdilo je danas predlog rešenja o davanju saglasnosti za izgradnju postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije iz biogasa, vredan 1,5 miliona evra.

Projekat izgradnje kroz javno-privatno partnerstvo podnelo je zrenjaninsko javno komunalno preduzeće "Gradska toplana".

Pomoćnik direktora za tehnička pitanja u tom preduzeću Vladimir Tešić objasnio je da je ideja da se tim projektom pokaže da u Zrenjaninu može uspešno funkcionisati javno-privatno partnerstvo.

Kako je rekao, projekat se realizuje kao ugovorno javno-privatno partnerstvo. Pritom bi partner u projektu - holandsko preduzeće Host bioenerdži instalejšns (HOST Bioenergy installations) izgradilo postrojenje za proizvodnju biogasa i tokom 12 godina ubiralo 75 odsto prihoda, a nakon toga bi postrojenjem upravljao Grad Zrenjanin.

Ukupna vrednost investicije je 1,5 miliona evra, od kojih privatni partner ulaže 780.000 evra. Kao početak rada ovog postrojenja odredjen je oktobar 2014. godine.

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak je rekao da je inicijativa od holandske Vlade stigla još 2009. godine, a da je Zrenjanin odabran da bude uključen u otvaranje pilot-postrojenja za proizvodnju električne energije iz biogasa.

"Ovo nije veliki projekat, ali smo se potrudili da opravdamo očekivanja donatora, jer ovakvi, manji projekti, otvaraju vrata većim", rekao je Bošnjak.

Izvor: http://www.naslovi.net/2013-06-18/zelena-srbija/postrojenja-za-proizvodnju-struje-iz-biogasa-u-zrenjaninu/6071215

Povratak...