f Predsednik Skupštine Novog Sada primio učesnike energetskog kampa - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Predsednik Skupštine Novog Sada primio učesnike energetskog kampa

18.06.2013

Predsednik Skupštine Novog Sada Siniša Sević primio je učesnike energetskog kampa „Green School“, koji zajedno organizuju Agencija za energetiku Novog Sada, lokalna samouprava mađarskog mesta Alđo i dve osnovne škole, novosadska „Nikola Tesla“ i „Feher Ignjac“ iz Mađarske.

Energetski kamp deo je projekta „Zaštita životne sredine i obnovljivi izvori energije za zelenu budućnost dece“, tokom kojeg će se finansirati i rekonstrukcija dve škole radi bolje energetske efikasnosti.

- Novi Sad započinje realizaciju još jednog IPA projekta prekogranične saradnje. Njegov cilj je da se učesnicima kampa ukaže na važnost očuvanja životne sredine i načine na koje se mogu iskoristiti obnovljivi izvori energije, te unaprediti energetska efikasnost – poručio je Siniša Sević na prijemu učesnika kampa.

Predsednik gradskog parlamenta dodao je da kamp ima edukativni ali i zabavni karakter, napominjući da je važan deo projekat rekonstrukcija dve škole čime će obe ustanove imati direktnu korist.

- U Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ zameniće se stolarija u fiskulturnoj sali, rekonstruisati kompletno unutrašnje osvetljenje škole i instaliraće se fotonaponske centrale na krovu škole. Vrednost pomenutih radova iznosiće 41.500 evra, a projekat se finansira iz fonda Evropske unije, IPA programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije – precizirao je Sević, objašnjavajući da se realizacijom IPA projekata potvrđuje spremnost na putu evropskih integracija.

„Green School“ sastoji se iz dva dela – prvi deo je kamp, koji se održava 14, 15. i 16. juna na salašu „Katai“ u Malom Iđošu, a tokom drugog dela edukacije oko 50 dece od deset i 11 godina provešće u Mađarskoj 20, 21. i 22. septembra. Ukupna vrednost projekta je 134.200 evra.

Izvor:http://www.ekologija.rs/predsednik-skupstine-novog-sada-primio-ucesnike-energetskog-kampa

 

 

Povratak...