f Držanje domaćih životinja u Subotici i Paliću - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Držanje domaćih životinja u Subotici i Paliću

17.06.2013

Već nekoliko nedelja u Gradskoj kući radna grupa preispituje odluku o držanju domaćih životinja u Subotici i Paliću. Izvesno je da će oni koji u minule dve godine nisu uspeli da izmeste svoje svinjce, kokošinjce i staje, onako kako to ova Odluka nalaže, dobiti novi rok da to učine.

Odluka se preispituje kako bi se prvenstveno uskladila sa novim urbanističkim planovima ali i na zahtev domaćina koji su tražili da im se da dodatni rok da izmeste domaće životinje u gradske zone gde je njihovo držanje dozvoljeno.

-Godinama je, po tradiciji, držanje kopitara, papkara, živine i kunića bilo rasprostranjeno čak i na samo nekoliko stotina metara od Gradske kuće. I dalje je tu šarenoliko stanje ali od juna 2011. godine kada je ova Odluka stupila na snagu situacija se promenila pogotovo u pet gradskih mesnih zajednica koje su imale rok od šest meseci da životinje izmeste iz centra grada. Prema izveštaju inspekcije u velikoj meri Odluka je ispoštovana u mesnim zajednicama Centar 1, 2, 3, Prozivci i Bajnatu. Tu i tamo ostao je još po neki uporni domaćin ali i oni su upozoreni da će biti sankcionisani ukoliko to ne učine. Međutim u naseljima Aleksandrovo, Mali Bajmok, Zorka, Peščara, Makova sedmica, zaobilaznica oko Palića takozvani Alerksandrovi salaši gde su uglavnom farmeri izraženi su veći problemi i otežana je mogućnost da se ova odluka lako sprovede - kaže Mirko Ostrogonac, šef Službe za poljoprivredu.

Za ovih pet lokacija određen je poseban tim u Komisiji koja ovih dana pokušava da Odluku o držanju domaćih životinja učini što primenjivijoj na terenu.

-Moguće je naći rešenje za te delove grada koji su sasvim periferni da se iz crvene pomere u narandžastu zonu dok tamo ne dođe do ozbiljnije realizacije urbanističkih planova, odnosno gradnje. Insistira se svakako da se mere higijene u potpunosti poštuju, da se između ostalog sprovodi deratizacija i da se stajnjak i osoka drže na propisan način kako ne bi oticali u tuđe dvorište - naglašava Ostrogonac.

Službi za poljoprivredu u poslednjih godinu dana obratilo se petnaestak građana sa zahtevom da se rok prolongira na godinu-dve dana kako bi se prilagodili odredbama odluke o držanju domaćih životinja.

-Vremena su teška, bila je ozbiljna suša i ljudi nisu imali novca da ulože u izmeštanje stoke i živine na neku drugu lokaciju. Svesni su oni da je to neminovno ali traže razumevanje. Na prošlom radnom sastanku odlučili smo da ćemo kandidovati nove tri četiri mesne zajednice, koje će dobiti kraći rok od šest meseci kako bi se kao i u centralnim mesnim zajednicama ova odluka sprovela efikasno. Skupštini ćemo pored toga da predložimo da ostali dobiju dodatni rok od godinu ili dve da se prilagode. Učinićemo to u narednih desetak dana - objašnjava Ostrogonac.

Procenjuje se da se ova Odluka odnosi na oko hiljadu domaćinstava, a kazne za neposlušne domaćine su visoke i kreću se u rasponu od 25.000 do milion dinara.

Izvor:http://www.subotica.com/vesti/drzanje-domacih-zivotinja-u-subotici-i-palicu-id15823.html

Povratak...