f Prva polenova zrna ambrozije očekuju se krajem juna - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Prva polenova zrna ambrozije očekuju se krajem juna

12.06.2013

Prva polenova zrna ambrozije očekuje se da budu izmerena već u drugoj polovini juna.Ovakvi vremenski uslovi pogoduju širenju polena u vazduhu, kao i bujanju vegetacije. U Zavod za javno zdravlje objašnjavaju da očekuju da u sezoni polen ambrozije dostigne izuzetno visoke koncentracije. Prošle godine bila izmerena najviša koncentracija ambrozije u protekle tri godine. 

U Zavodu za javno zdravlje objašnjavaju da se od februara redovno meri koncentracija polena u vazduhu. Ovakvi meterološki uslovi, zbog učestalih kiša mogu da dovedu bujanja korova i povećane  koncentracije polena u vazduhu, kao što je ambrozija.

U Hitnoj pomoći kažu da nisu imali povećan broj poziva zbog alergijskih reakcija. Bez obzira na to građanima se preporučuje da se pridržavaju saveta lekara i izbegavaju šetnje u prirodi.

Polen ambrozije je jedan od najagresivnijih alergena. Prošle godine 95 dana  polen ambrozije bio je prisutan u vazduhu, a glavna emisija je trajala 58 dana kada je koncentracija polena ambrozije u vazduhu iznosila od 15 polenovih zrna po metru kubnom, a u avgustu i septembru kada  je i najkritičniji period izmereno je i  preko 200 polenovih zna u vazduhu.

Izvor:http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/prva-polenova-zrna-ambrozije-o-ekuju-se-krajem-juna

Povratak...