f Ugroženo zdravlje dece u Zajači? - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ugroženo zdravlje dece u Zajači?

13.06.2013

Povećan nivo olova u krvi kod 82 odsto ispitane dece u Zajači kod Loznice, čija je životna sredina ugrožena radom topionice olova, poručio Zaštitnik građana i pozvao nadležna ministarstva da reaguju. Srbija nema akreditovane laboratorije u kojima bi se ispitao nivo olova u krvi i te analize bi trebalo da se urade u Sloveniji, odgovara ministarka Slavica Đukić Dejanović.
Srbija nema akreditovane laboratorije u kojima bi se ispitao nivoa olova u krvi dece koja žive u Zajači kod Loznice i te analize bi trebalo da se urade u Sloveniji, najavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, reagujući na predlog Zaštitnika građana da Ministarstvo zdravlja hitno preduzme mere da se zaštiti zdravlje dece, ugroženo zbog zagaženja životne sredine.
"Razgovarala sam sa ministrom zdravlja Slovenije i od njega dobila usmeno obećanje, ali treba i pismeno da nas obaveste da njihove laboratorije rade analize olova u krvi dece", rekla je ministarka novinarima.
Đukić Dejanović je navela da postoji "još jedan postupak koji prethodi, jer roditelji dece treba da se saglase da daju da se deci vadi krv, jer se radi o invazivnoj metodi".
"Zbog toga sam naložila da stručnjaci doma zdravlja razmotre druge mogućnosti detekcije olova. Kada su te vrednosti visoke, moguće je da se olovo nađe i u urinu, što nije skopčano sa neophodnim pristankom roditelja", kazala je Đukić Dejanović.
Ističući da je "dom zdravlja upravo dobio jednu takvu sugestiju", ministarka zdravlja je dodala da je "u svaki korak uključen Institut za javno zdravlje (Srbije) i regionalna institucija za javno zdravlje".
Činjenica je "da mi nemamo kliničkih parametara za bolest, ali moramo pratiti koncentraciju olova uz saglasnost roditelja", objasnila je Đukić Dejanović.
Ona je rekla da "ne možemo izvaditi krv ako nemamo referentnu ustanovu" i istakla da "imamo stručnjake da interpretiraju rezultate, ali nemamo referentnu laboratoriju i zbog toga što smo dobijali različite rezultate u različitim laboratorijama".
Apel zaštitnika građana
Zaštitnik građana Srbije zatražio je od nadležnih minisatrstava da bez odlaganja počnu redovnu kontrolu zagađenosti vazduha, vode i zemljišta u Zajači, kod Loznice, koja je ugrožena radom topionice olova.
U saopštenju se ocenjuje da su Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Ministarstvo zdravlja u Zajači "povredili prava građana, posebno dece, na zdravu životnu sredinu, jer su propustili da preduzmu sveobuhvatne i kontinuirane mere kontrole zagađenosti životne sredine i obaveštavaju građane o njenom stanju".
"Iako su prethodne analize ukazale na zagađenost životne sredine u ovom mestu i povećan nivo olova u krvi kod čak 82 odsto od preko 100 ispitane dece, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine je prekinulo, bez obrazloženja, s praćenjem kvaliteta vazduha u Zajači, tako što je uklonilo mernu stanicu za uzorkovanje vazduha, a nijedna od mera praćenja kvaliteta vode, zemljišta i hrane koje je posle zabrinjavajućih rezultata zatražio Zavod za javno zdravlje iz Šapca nije sprovedena", piše u saopštenju.
Zaštitnik građana preporučio je Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine da bez odlaganja počne s redovnom kontrolom zagađenosti vazduha, vode i zemljišta u Zajači, a o utvrđenim podacima redovno izveštava stanovnike tog mesta i zainteresovanu javnost.
Ministarstvu zdravlja preporučeno je da, bez odlaganja, uz saglasnost roditelja, sprovede novo ispitivanje nivoa olova u krvi kod dece koja žive u Zajači i preduzme druge preventivne i interventne mere, u skladu s rezultatima ispitivanja.
Zaštitnik građana posebno je preporučio ministarstvima energetike i zdravlja da s drugim nadležnim organima i ustanovama, predstavnicima kompanije u čijem je vlasništvu topionica, kao i predstavnicima stanovništva Zajače, bez odlaganja otpočnu stalni dijalog i preduzmu mere radi zaštite zdravlja stanovništva i životne sredine.
Podseća se da su Ministarstva dužna da u roku od 21, odnosno 60 dana, obaveste Zaštitnika građana o postupanju po preporukama.

Izvor: http://www.rts.rsl

Povratak...