f Svetski dan životne sredine - čuvajmo prirodu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Svetski dan životne sredine - čuvajmo prirodu

05.06.2013

BEOGRAD - Svetski dan životne biće obeležen danas u Srbiji i u svetu različitim akcijama i stručnim skupovima kako bi se skrenula pažnja na značaj očuvanja prirode i potrebi za ekološki odgovornim ponašanjem građana.

 
U Domu omladine u Beogradu biće održana konferencija "Zeleni svet - Zelena Srbija", čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine kao jedne od osnovnih evropskih vrednosti i informisanja šire javnosti o Strategiji i projektima u toj oblasti.
Svetski dan zaštite životne sredine biće obeležen i ekološkom akcijom "Kakve spomenike ostavlja naša civilizacija iza sebe?" koju na Trgu Nikole Pašića organizuje Zelena inicijativa.
Donesite na Trg plastične flaše, limenke, stari papir – sledi nagrada Građani koji na Trg donesu 30 plastičnih flaša, ili 30 limenki i tri kolograma starog papira dobiće poklone u znaku ekološke kampanje "Pazi đubre". Tu kampanju pokrenula je "Zelena inicijativa" da bi podigla svest o važnosti primarne selekcije i reciklaže i povećala učešće građana u obavljanju reciklažnih poslova i prikupljanju reciklažnih sirovina. 
U Starom dvoru biće održan skup posvećen ovoj temi, uz učešće sekretara za zaštitu životne sredine Gorana Trivana koji je povodom obeležavanja Svetskog dana rekao da gradski sekretarijat u oblasti zaštite životne sredine dobro sarađuje sa nevladinim organizacijama, a da će se u narednom periodu više baviti zaštitom voda.
Nešto više o temi zaštite voda možete videti i u našem tekstu “Svetski dan voda”,  koji smo objavili povodom te međunarodne akcije, a sve u prilog zaštiti i očuvanju ove naše divne planete.
Obrazovna akcija na Košutnjaku U Košutnjaku, pored Hajdučke česme, biće održana obrazovna akcija o značaju životne sredine i prevenciji požara u organizaciji Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Ministarstva omladine i sporta i Javnog preduzeća Srbijašume. 
U Medija centru biće održana konferencija za novinare na temu "Ne bacaj hranu - baci lošu naviku" u organizaciji Asocijacije potrošača Srbije, dok će na Adi Ciganliji (plato kod centra za vodene sportove) operater za ambalažni otpad kompanija “Sekopak” organizovati edukativnu radionicu za decu koja će sa ženskom rukometnom reprezentacijom Srbije praviti drveće od reciklažnog materijala.
Izložba - "Planeta zemlja" Beogradska galerija Singidunum 13. put će organizovati izložbu “Planeta Zemlja” na kojoj će četrnaest umetnika predstaviti svoje radove na temu ovogodišnje proslave Dana zaštite životne sredine – “Misli, jedi, štedi”, dok će u Biblioteci grada Beograda moći da se pogleda 8. izložba fotografija “Eko foto 2013″ koju su organizovali Centar za foto talente i Foto savez Srbije, uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda. 
Dan zaštite životne sredine biće obeležen i u Šapcu i Sremskoj Mitrovici, gde će državni sekretar Ministarsta energetike, razvoja i zaštite životne sredine Dušan Mrakić i šef Delegacije Evropske Unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer posetiti regionalnu deponiju Srem-Mačva, kao i šabačku transfer stanicu za separaciju otpada, ali i gradilište postrojenja za preradu otpadnih voda u Šapcu.
Nagrada “Zeleni radio – ekološki podvig godine” Svetski dan zaštite životne sredine prvi put je obeležen 1972. godine i predstavlja jedan od glavnih načina kroz koje UN širom sveta razvija svest o životnoj sredini, podstiče političku pažnju i akciju na unapređenju kvaliteta životne sredine. 
Na dan zaštite životne sredine biće dodeljena i nagrada "Zeleni radio- ekološki podvig godine", koju je ustanovio žiri Radio Beograda 2.
“Kuća dobrih vesti” na temu očuvanja prirode Naše internet novine su na temu ekologije, odnosno PRIRODE, kako mi ovu oblast zovemo, objavila više interesantnih priloga i priča, kako iz naše zemlje, tako i iz sveta. Među tim pričama svakako je najupečatljivija ona našeg sugrađanina Đorđa Samardžije koji “ekološki” živi i svojim primerom pokazuje kako mi svakodnevno i tokom celog života možemo doprineti očuvanju naše planete. O tome više možete pročitati u tekstu pod nazivom “Želim da budem dobar predak”  , a o zemlji koja predlaže da se zakonom zaštiti planeta Zemlja – Boliviji, više možete saznati iz sledeće PRIČE.
Pošto je tema ovogodišnjeg međunarodnog obeležavanja Dana zaštite životne sredine – “Misli, jedi, štedi”, “Kuća dobrih vesti” je i na tu temu objavila više priloga, među kojima bismo izdvojili "Ne bacaj hranu - mnogi je nemaju", koji može da podstakne na razmišljanja o tome kako je hrane zapravo i previše, ali nije pravilno raspoređena i ljudi koji je imaju ne shvataju da ne treba da je bacaju, već je na vreme poklone svojim bližnjima. Tu mislimo i na privatne i druge prodavnice, koje radije bacaju trulo voće i povrće sa svojih tezgi, umesto da spuste cenu dok se te biljke još mogu jesti, ili je, jednostavno poklone siromašnima, nekim institucijama za stare, decu bez roditelja, nekom svom sugrađaninu...
 
                                                              
 
Podsećamo naše čitatelje da je u toku i konkurs “Evropske škole za život planete”, koji traje do 9. jula ove godine. U njemu je upućen poziv učenicima uzrasta od 13 do 16 godina, iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine, da razvijaju projekte zaštite prirode, na temu ekološkog otiska i zdravih reka.
Na temu zaštite prirode objavili smo i tekst “Misli globalno, deluj lokalno”,  u kome Britanska ekološka organizacija „10:10“ poručuje da veliki ekološki doprinos mogu da daju i „mali igrači“ - pojedinci, porodice, male i velike firme, škole, lokalne zajednice, fudbalski klubovi, pošte, fabrike...
Uživajte u čitanju, možda dobijete inspiraciju kako da i sami, kod svoje kuće, školi, ulici, radnom mestu, životu uopšte, možete doprineti da prirodu koja nam toliko toga divnog pruža, više približimo sebi, odnosno, da više boravimo u njoj. Možda ćemo onda čuti i sami njene glasove dok su još tihi – čuvaj me, volim te, ne dozvoljavajući da preraste u odgovor kakav mora da nam da ako ne živimo u skladu sa njom. Svako dobro i puno dobrih misli o prirodi i ljudima koji nas okružuju, želi Vam Vaša "Kuća dobrih vesti".
                                                                                                                                  Izvor: http://www.vesti.rs/Dobre-vesti/Svetski-dan-zivotne-sredine-cuvajmo-prirodu-2.html

Povratak...