f Međunarodni dan zaštite životne sredine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Međunarodni dan zaštite životne sredine

05.06.2013

Edukativnom akcijom o značaju životne sredine i prevenciji požara na Košutnjaku je obeležen Međunarodni dan zaštite životne sredine. Prošle godine je u Srbiji izgorelo ono što se prethodnih 10 godina sadilo, upozorio državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin.

Međunarodni dan zaštite životne sredine obeležen je edukativnom akcijom o značaju životne sredine i prevenciji požara na Košutnjaku, u Beogradu.

Pripadnici Vatrogasne brigade Beograda prikazali su gašenje požara na otvorenom, a prisutni su upoznati sa vatrogasnom tehnikom i opremom.

Posetioci koji su pokazali najbolje znanje u takmičenju rukovanja opremom osvojili su vožnju vatrogasnim kolima.

Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin rekao je da je prošle godine izgorelo ono što se u prethodnih 10 godina sadilo.

"Prošle godine je u Srbiji izgorelo ono što se prethodnih 10 godina sadilo, a sve je to delo ljudskih ruku, i ono što se sadilo i ono što je izgorelo. Najlakše je zapaliti nešto i ostaviti đubre iza sebe, ali je mnogo lepše biti odgovoran i očuvati ono što imamo u svom okruženju", zaključio je Borovčanin.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kaže da je požar rizik broj jedan za Srbiju.

"To je dokazano u godinama iza nas, naročito 2012. u kojoj je bilo 20 velikih požara gde je šteta procenjena na najmanje 50 miliona evra i zbog toga što smatramo da u svesti ljudi treba nešto da se promeni kada je reč o odnosu prema šumama", kaže Marić.

Akciju je organizovao Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Ministarstvo omladine i sporta i Javno preduzeće "Srbijašume".

Reciklira se samo 10 odsto otpada 

U Šapcu i Sremskoj Mitrovici, u žiži nisu bili požari, već otpadne vode i deponije. Ukupno u Srbiji, reciklira se samo 10 odsto otpada.

"Potrebno je podići nivo svesti građana o potrebi očuvanja i upravljanja životnom sredinom. Obrazovati ih, i to ne samo kroz institucije. Boljim upravljanjem komunalnim otpadom smanjiće se i troškovi domaćinstava", objašnjava Vensan Dežer šef Delegacije EU u Srbiji.

Dušan Mrakić iz Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine ukazuje da se u Srbiji svega pet odsto prerađuje.

„Gradovi kao što su Beograd, Niš, Novi Sad, koji drže 30 odsto stanovništva, nemaju ovakvo postrojenje onda je izuzetno pokazati šta to znači za grad Šabac", kaže Mrakić.

Najveći broj akcija u svetu usmeren je protiv bacanja hrane, čime se takođe utiče na zaštitu životne sredine. Svake godine baci se milijardu i 300 hiljada tona hrane, u vreme kada svaki sedmi stanovnik planete gladuje.

Međunarodni dan zaštite životne sredine obeležava se 5. juna od 1972. godine kada je delegacija Jugoslavije, na sednici Ujedinjenih nacija, predložila međunarodnu saradnju u cilju očuvanja životne sredine.

Izvor: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1337276/Me%C4%91unarodni+dan+za%C5%A1tite+%C5%BEivotne+sredine.html

Povratak...