f Problemi ekoturizma nedostak infrastrukture i - smeće - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Problemi ekoturizma nedostak infrastrukture i - smeće

30.05.2013

Nedostatak infrastrukture i neadekvatno upravljanje otpadom u turističkim mestima, glavne su prepreke razvoju ekološkog turizma u Srbiji, ocenjeno je u utorak na Eko forumu u Zavodu za zaštitu životne sredine, u Beogradu.

Daniela Cvetković sa Fakulteta za primenjenu ekologiju "Futura", kazala je na skupu da Srbija može da ispuni savremene zahteve turizma i da joj ekoturizam može doneti i 20 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP).

Ekoturizam je rastuća detalnost u svetu, s godišnjim rastom od pet odsto, a svetu donosi šest odsto BDP.

Učesnici skupa su se složili da Srbija ima vrlo atraktivne delove prirode - planine, kanjone, rečne doline, kulturnu baštinu, ali je potrebno njihovo uredjenje da bi ta mesta bila privlačnija.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva, prirodnih resursa i prostornog planiranja, Srdjan Belij kazao je da su mogućnosti velike, ali u Srbiji "uvek zakaže ljudski faktor, neznanje i nedisciplina da se nešto uradi do kraja".

Belij je za agenciju Beta kazao da je najveći potencijal Srbije Dunav, na čijim su obalama mnoge tvrdjave, te je potrebno izgraditi više od 10 pristaništa.

"Žalosno je što nemamo uredjena pristaništa, a problem je opet ljudski faktor", rekao je Belij.

Predsednik uduženja Beogradska eko-asocijacije Momčilo Tomić rekao je da se Beograd trudi da oživi ekoturizam. Najveći potencijali Beograda, po njegovim rečima, su Veliko ratno ostrvo, Ada Ciganlija, Avala, Kosmaj.

Predsednik parlamentarne stranke Zeleni Srbije Ivan Karić predložio je na forumu da se izgrade "zelene oaze" u najugroženijim područjima - Obrenovcu i Lazarevcu.

"To ne moraju biti turističke atrakcije, već mesto na koje bi stanovnici tih beogradskih opština pobegli od zagadjenja", rekao je Karić.

Sedmi Eko forum čija je tema "Održivi i ekoturizam zaštićenih područja Beograda" okupio je predstavnike nevladinog sektora, koji su i inicijatori skupa, fakulteta, ministarstva i druge nadležne.

Izvor:http://zelenasrbija.rs/srbija/5144-problemi-ekoturizma-nedostak-infrastrukture-i-smee

Povratak...