f Globalno otopljavanje preti životu na Zemlji - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Globalno otopljavanje preti životu na Zemlji

20.05.2013

Uoči Međunarodnog dana biodiverziteta koji se obeležava 22. maja, stižu loše vesti o zdravlju naše planete…

Očekuje nas dramatično globalno smanjenje biljnog i životinjskog sveta u ovom veku ukoliko ljudi uskoro ne krenu da aktivno rešavaju problem emisija ugljen dioksida kako bi ograničili klimatske promene.

Trenutne emisije CO2 nalaze se na najvišem nivou koji su naučnici mogli da zamisle. To znači da ukoliko uskoro ne preduzmemo nešto skoro polovina biljnog i trećina životinjskog sveta mogla bi da bude ugrožena, tvrde naučnici.

Oni su do ove procene došli tako što su procenjivali 50.000 uobičajenih vrsta prisutnih širom sveta kako bi videli kako povećanje temperature utiče na njihove teritorijalne granice koje su definisane vrstom klime na koju su se adaptirale.

Biljke, reptili i amfibijske životinje su grupe koje će najviše patiti od promene klime zbog njihove relativne ranjivosti na rast temperature i nemogućnosti da se brzo sele sa jedne teritorije na drugu. U pitanju je jedna od prvih ozbiljnih procena koja pokušava da otkrije kako će se najrasprostranjenije vrste snalaziti kada su klimatske promene u pitanju. Mnoge od tih životinja i biljaka su važne pošto su zaslužni za obavljanje „servisa za ekosistem“ poput čišćenja zaliha vode i razlaganja smeća.

„Ovo istraživanje predviđa da će klimatske promene u velikoj meri smanjiti diverzitet čak i najčešćih vrsta na Zemlji. Ovaj gubitak biodiverziteta na globalnom nivou značajno će osiromašiti biosferu i servise ekosistema koje ona obavlja. Broj životinja opadaće zbog manjka biljne hrane a doći će i do ozbiljnih problema za ljude pošto su te vrste izuzetno važne i za nas“, izjavila je Rejčel Voren sa Univerziteta Zapadna Anglija koja je vodila istraživanje.

Ona ističe da je bitno što pre usvojiti mere koje će smanjiti emisiju ugljen dioksida kako bi životinje i biljke imali više vremena da se adaptiraju na neizbežan porast temperature. „Naši rezultati pokazuju da brza akcija može usporiti nestanak određenih vrsta. Smanjenje globalnog otopljenja na 2 Celzijusa sa 4 Celzijusa napravilo bi veliku razliku“, zaključila je Rejčel.

Izvor: http://www.nationalgeographic.rs/vesti/1128-globalno-otopljenje-preti-zivotu-na-zemlji.html

Povratak...