f U Srbiji samo šest odsto zaštićenih područja - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U Srbiji samo šest odsto zaštićenih područja

24.05.2013

Zaštićena područja u Srbiji čine oko šest odsto, što je tri puta manje od stvarnog prirodnog potencijala kojim Srbija raspolaže, ocenili su danas u Beogradu predstavnici Svetskog fonda za prirodu (WWF) u Srbiji.

"Oko 17 odsto područja u Srbiji treba zaštititi kao prirodna dobra i posvetiti više pažnje nacionalnim parkovima, kazala je na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS) direktorka programa WWF za Srbiju Duška Dimović.

Ona je istakla da oko 43 odsto biljnih i životinjskih vrsta koje postoje u svetu, žive i u Srbiji, tako da ona ima veliku obavezu da ih zaštiti.

Na konferenciji o letnjoj ponudi nacionalnih parkova Srbije, kao i o Evropskom danu nacionalnih parkova, 24. maju, promovisani su Tara, Kopaonik i Djerdap.

Kako je rečeno, Djerdap je najveći nacionalni park u Srbiji, na čijoj je teritoriji registrovano 1.100 biljnih vrsta, 50 riba, osam pešačkih staza, lovišta, a kao posebna atrakcija tog područja predstavljeni su vidikovci visine do skoro 800 metara.

Na teritoriji Djerdapa nalaze se i brojna kulturna dobra, poput Trajanove table, antičkog utvrdjenja Dijana i Lepenskog vira.

Iz TOS-a su istakli da Kopaonik ima osam pešačkih staza, a ovodišnja novina za posetioce biće dve šumarske kuće koje će biti otvorene krajem jula.

Podsetili su i da se u Nacionalnom parku Tara, koji je bogat izvorima, jezerima, vrelima, biljnim i životinjskim vrstama, može videti i manastir Rača, ostaci zamka u Solotuši, kao i srednjovekovni nadgrobni spomenici u Perućcu i Rastištu.

Evropski dan nacionalnih parkova, 24. maj, u Srbiji će se izmedju ostalog, obeležiti brojnim izložbama o Djerdapu, na Kopaoniku čišćenjem parka i na Tari edukacijom i posetom 150 dece.

Evropski dan nacionalnih parkova, koji je ustanovila Evropska federacija nacionalnih parkova (EUROPARC), obeležava se od 1999. godine, a u Srbiji od 2001.

Nacinalni parkovi su područja od izuzetnog prirodnog i kulturno-istorijskog značaja koji podrazumevaju jedan od najviših oblika zaštite životne sredine. U Srbiji ih ima pet - Tara, Fruška gora, Djerdap, Kopaonik i Šar planina.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5109-u-srbiji-samo-est-odsto-zatienih-podruja

Povratak...