f Danas je Svetski dan zaštite biološke raznovrsnosti - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Danas je Svetski dan zaštite biološke raznovrsnosti

22.05.2013

Ujedinjene nacije, u cilju podizanja javne svesti i povećanja razumevanja značaja očuvanja biološke raznvrsnosti, proglasile su 22. maj datumom međunarodnog Dana zaštite biološke raznovrsnosti. Ove, 2013. godine, međunarodni Dan biodiverziteta obeležava se pod sloganom “Biodiverzitet i voda”.

 

Voda je temelj života i osnovni sastojak svakog živog bića. Ona je od vitalnog značaja kako za ljude tako i za sva ostala živa bića. Stalan rast čovečanstva i tehnološki razvoj imaju za posledicu povećanje potreba za vodom, kao i njenu sve veću potrošnju.

 

Pitanje dostupnosti i kvaliteta vode postaje jedan od najvažnijih problema savremenog čoveka. Svuda u svetu Svetski Dan zaštite biodiverziteta se obeležava da bi se podsetilo na ugroženost raznovrsnosti živog sveta na planeti i značaj njenog očuvanja.

 

Konvencijom o biodiverzitetu, koja je usvojena 1992. godine u Rio de Žaneiru, ustanovljena je strategija zaustavljanja smanjivanja biodiverziteta koji podrazumeva raznovrsnost gena, vrsta i ekosistema na Zemlji. Ovaj dokument kao glavne ciljeve postavlja očuvanje biološke raznovrsnosti, održivo korišćenje njegovih komponenti i pravedna raspodela dobrobiti od korišćenja resursa.

 

Svetski Dan zaštite biodiverziteta biće obeležen i u Srbiji, koja pripada jednom od najznačajnijih centara biodiverziteta u Evropi. Srbija raspolaže velikom biološkom raznovrsnošću, u njoj se nalazi značajan broj međunarodno značajnih biljnih i životinjskih endemičnih vrsta i staništa od nacionalnog značaja.

 

Izvor: http://zelenenovine.wordpress.com/2013/05/22/danas-je-svetski-dan-zastite-bioloske-raznovrsnosti/

Povratak...