f U Zrenjaninu zabranjena za piće i voda iz eko česme - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U Zrenjaninu zabranjena za piće i voda iz eko česme

15.05.2013

Sanitarna inspekcija zabranila je korišćenje vode za piće, pripremu hrane i sanitarno higijenske potrebe iz eko česme u najmnogoljudnijem zrenjaninskom naselju Bagljaš, nakon čega je u tom gradu do pijaće vode moguće doći samo u prodavnicama.

Budući da je voda za piće iz vodovoda zabranjena za upotrebu još od 2004. godine, Zrenjaninci su prinudjeni da do zdrave pijaće vode dolaze isključivo kupujući flaširanu vodu.

Sanitarna inspekcija je takvo rešenje donela na osnovu analiza Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu koje su utvrdile mikrobiološku neispravnost, a gradjani su obavešteni da vodu ne koriste sve dok javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" ne pribavi dokaz ovlašćene zdravstvene ustanove da je voda zdravstveno ispravna.

Marija Janković, sekretar Mesne zajednice "Veljko Vlahović", na čijoj se teritoriji nalazi eko česma, kazala je danas da su filteri zamenjeni, ali da se čekaju rezultati novih analiza.

"Rezultate analize, kako su nam obećali, očekujemo sutra, i nadamo se da će tako i biti. Ljudi su ogorčeni, jer pored teške ekonomske situacije moraju da kupuju vodu, mada ima i onih koji i dalje dolaze po vodu na eko česmu", kazala je Janković agenciji Beta.

Eko česma na Bagljašu jedina je javna česma tog tipa u gradu, a prema rečima Marije Janković, ovde danonoćno po besplatnu vodu dolazi hiljade gradjana, i to ne samo iz naselja Bagljaš, gde živi više od 22.000 ljudi, već i stanovnici iz drugih delova grada, pa i meštani okolnih sela.

Pored te eko česme sagradjene su još i česme u Kleku, Knićaninu, Stajićevu, Melencima, Ečki, Lukićevu i u okviru Doma učenika "Angelina Kojić Gina". U većini mesta o kvalitetu vode brine Zavod za javno zdravlje, a samo u Kleku, Knićaninu i Elemiru je to obaveza "Vodovoda i kanalizacije".

Tehnički direktor "Vodovoda i kanalizacije" Zoran Protić kaže da to preduzeće kvalitet vode na "svojim" eko česmama kontroliše jednom nedeljno i ukazuje da bi jedno od rešenja za snabdevanje vodom mogli biti i bunari na kojima se ručno pumpa voda, ali samo oni označeni "belim kapicama", na kojima je voda zdravstveno ispravna.

Otkako je zbog povećanog sadržaja arsena voda iz zrenjaninskog vodovoda zabranjena za piće, Zrenjanin je postao grad sa najvećom potrošnjom flaširane vode, medjutim, mnogi se Zrenjaninci radije odlučuju za vodu iz eko česmi smatrajući da je ona zdravstveno ispravna, bez arsena i što je mnogima najvažnije, besplatna.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje, medjutim, smatraju da je voda iz eko česmi rizična, a te tvrdnje ilustruju podacima da je tokom 2011. i 2012. godine izvršeno je 220 bakterioloških analiza vode iz takozvanih eko česmi. Od toga je 187 uzoraka bilo bakteriološki ispravno, u 33 uzorka ustanovljen je povećani broj bakterija saprofita, a sporadično je bilo i patogenih bakterija.

Od 100 pregledanih uzoraka u pogledu fizičko-hemijske ispravnosti, ustanovljeno je 26 neispravnih. Najčešće mane bile su neodgovarajuća boja, povećana koncentracija gvoždja i neodgovarajuća Ph vrednost.

Jedino rešenje, ukazuju, jeste izradnja fabrike vode. Ugovor o izgradnji potpisan je prošle godine sa nemačkom firmom "Vasertehnik" iz Esena, ali se još traže garancije za grad Zrenjanin koje su neophodne jer, kako je ugovorom i predvidjeno, to postrojenje se finansira sredstvima izvodjača u iznosu od 25,5 milona evra.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5057-u-zrenjaninu-zabranjena-za-pie-i-voda-iz-eko-esme

Povratak...