f Zeleni upozoravaju na nelegalnu seču šuma - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zeleni upozoravaju na nelegalnu seču šuma

08.05.2013

Politička stranka Zeleni Srbije upozorila je na nekontrolisanu seču šume na jugu Srbije, u okolini Vranja, koja preti da preraste u ekološku katastrofu. U saopštenju Zelenih Srbije navodi se da je šteta najuočljivija na planinama Kozjak i Kukavica.

“Iako je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva zabranilo radove na seči i obaranju stabala na ovim prostorima, oni ipak i dalje traju. Šumske zajednice su degradirane, a veliki delovi su potpuno uništeni”, upozorila je ta organizacija za zaštitu životne sredine.


Kako se dodaje u saopštenju, stotine kubnih metara zdravih stabala se bespravno seku, bez prethodnog obeležavanja i evidentiranja onih stabala koja su predviđena za seču, a šumari tek kasnije označavaju čekićem stabla koja su posečena.
Udruženje za zaštitu životne sredine “Zelena mreža Pčinjskog okruga” podnelo je više krivičnih prijava kako bi se problem rešio i ovaj značajan prirodni resurs očuvao, ali za sada nije usledio adekvatan odgovor nadležnih službi, upozorili su Zeleni Srbije.

 

Izvor: http://zelenisrbije.org/2013/05/zeleni-upozoravaju-na-nelegalnu-secu-suma/

Povratak...