f Južna Morava ponovo nije plovna zbog smeća - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Južna Morava ponovo nije plovna zbog smeća

07.05.2013

Sekretar kluba ekstremnih sportova "Ekstrim" iz Vranja Srboljub Pešić izjavio je danas da deo Južne Morave kod Vranja, izmedju sela Zlatokop i Vranjske Banje, ponovo nije plovan zbog velikih količina smeća.


"Ekstrim" je pre dve godine snimio film "Tužna Morava" na kome se vide velike naslage smeća u reci i nakon čega je Morava očišćena u tom delu u okviru akcije "Očistimo Srbiju".

Pešić je za agenciju Beta izjavio da je deo Južne Morave od oko pet kilometara izmedju Vranjske Banje i sela Zlatokop u još gorem stanju nego pre dve godine.

"Dve godine od velike akcije čišćenja prošao sam pešice istom deonicom Južne Morave koja je tada očišćena i uverio se da je sada u još gorem stanju. Pozvali smo Sektor za vanredne situacije sa molbom za podršku i tim za spasavanje na vodi i zajedno smo pokušali da se spustimo rekom što opet nije bilo moguće od smeća", kazao je Pešić.

Prema njegovim rečima, nakon spusta gumenim čamcem na Južnoj Moravi izmedju sela Zlatokop i Vranjske Banje koji je trajao oko 2,5 sata snimljen je drugi deo filma o ekološkoj katastrofi na Južnoj Moravi pod nazivom "Tužna Morava 2 - Stara se majka ne laže".

"Plastični čamac smo kao i pre dve godine nekoliko puta morali da prenosimo preko "čepova" od plastičnih flaša i srušenog drveća oko koga se nagomilavalo smeće, a od plastičnih flaša i otpada na pojedinim mestima se voda reke i ne vidi. Rekom pliva i hemijski i medicinski otpad, plastične flaše i kese. Južna Morava nije plovna zbog smeća", rekao je Pešić.

Pešić je dodao da je očigledno potrebno detaljno rešenje odlaganja otpada u tom kraju, ali i u donjem toku reke.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/5020-juna-morava-ponovo-nije-plovna-zbog-smea

Povratak...