f Svetski Dan planete Zemlje obeležen širom Srbije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Svetski Dan planete Zemlje obeležen širom Srbije

23.04.2013

Svake godine 22. aprila se u celom svetu obeležava Svetski Dan planete Zemlje. Ove godine je po 43. put preko bilion ljudi u 192 države na neki način skrenulo pažnju svojim građanima na značaj očuvanja ekosistema Zemlje i životne sredine ljudi. Zeleni Srbije su ovaj datum obeležili širom Srbije.

U prostorijama Narodne skupštine u Kralja Milana 14 je danas otvorena kancelarija za komunikaciju sa građanima Narodnog poslanika i predsednika političke stranke Zeleni Srbije Ivana Karića. Kancelarija će biti otvorena svakog dana od 11h do 15h, a građani Kancelariju mogu kontaktirati i na telefon broj: 011/ 30 26 421 ili e-mail: poslanicka.kancelarija@zelenisrbije.org i na taj način dati predlog, sugestiju ili izneti svoj problem. Otvaranju Kancelarije prisustvovali su predstavnici Ambasade Kraljevine Holandije, Nacionalnog demokratskog instituta, Heinrich Böll Fondacije, OEBS-a, Centra modernih veština, kompanija Green Tech i Nutrika, i drugi.

Omladinska organizacija Zeleni Srbije – Pokret za Novi Sad organizovala je akciju “Koliki je tvoj ekološki otisak?“.Omladina Zelenih je anketirala građane o njihovim svakodnevnim navikama vezanih za stanovanje, saobraćaj, ishranu kao i kulturu življenja i na osnovu prikupljenih podataka, pomoću preciznih algoritama, izračunala njihov “ekološki otisak”. Anketirano je 463 građana i na osnovu obrađenih podataka dobijeni rezultati ukazuju da prosečan novosađanin ima “ekološki otisak” od 5,24 tona ugljendioksida što je 2,6 puta više od vrednosti kojoj težimo i pri kojoj ne narušavamo ekosistem planete Zemlje. Akciju omladine Zelenih je podržao i novosadski samba klub Sambansa koji je svojim izvođenjem na perkusijama doprineo stvaranju fantastične atmosfere.

Zeleni Srbije pokret Obrenovac, obeležili su „Dan planete zemlje“ akcijom „Dan planete Zabran“. Zabran je izletnička šuma koja se nalazi na samo pola sata hoda od Obrenovca. Akcijom „Dan planete Zabran“ članovi Zelenih Srbije pokret Obrenovac su deo postojećeg drvenog mobilijara zaštitili premazom sadolina od daljeg propadanja. Tom prilikom, preko lokalne RTV „MAG“, koja je medijski ispratila akciju, upućen je apel svima koji posećuju Zabran, da daju svoj doprinos tako što će se prema „njemu“ i sadržajima kojima je opremljen odnositi na domćinski način, čuvati i ne lomiti mobilijar, kante za smeće i ne lomiti šumsko rastinje.

Zeleni Srbije GO Čačak skrenuo je pažnju javnosti uličnom izložbom od recikliranih materijala. Instalacija koju su na trgu u Čačku postavili Zeleni imala je tri dela, zamenu plastičnih kesa papirnim, zatim sakupljanje PVC ambalaže, uz odvajanje čepova kao znak podrške akciji „Čep za hendikep“ koja je namenjena podršci osobama sa hendikepom i kupovini ortopedskih pomagala, a takođe je postavljena i izložba slika od recikliranih i prirodnih materijala, umetnice Ane D. Nedeljković.

 

Izvor: http://zelenisrbije.org/2013/04/svetski-dan-planete-zemlje-obelezen-sirom-srbije/

Povratak...